Formaţia Efterklang, care va cânta în premieră în Bucureşti: Când înregistrezi, liniştea este un element de nepreţuit

Membrii formaţiei daneze Efterklang, care au concertat alături de orchestrele simfonice din Sydney, Copenhaga şi Rotterdam şi vor susţine în premieră un recital în Bucureşti pe 13 noiembrie, au declarat pentru MEDIAFAX că liniştea este un element de nepreţuit în momentul înregistrării unui material.

135 afișări
Imaginea articolului Formaţia Efterklang, care va cânta în premieră în Bucureşti: Când înregistrezi, liniştea este un element de nepreţuit

Formaţia Efterklang, care va cânta în premieră în Bucureşti: Când înregistrezi, liniştea este un element de nepreţuit (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Înainte de concertul din 13 noiembrie, publicul este invitat, vineri, de la ora 19.00, în Ceainăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, pentru 65 de minute în culisele procesului creativ al trupei: proiecţia filmului documentar "The Ghost of Piramida". Regizat de Andreas Koefoed, "The Ghost of Piramida" documentează vizita celor trei membri Efterklang în oraşul rus Piramida, o aşezare minieră abandonată, o călătorie care a inspirat cel mai recent album al trupei - "Piramida", apărut în 2012.

Inspiraţia pentru această călătorie a venit în 2010, atunci când membrii trupei au văzut fotografii din Piramida, o aşezare uitată de lume, situată pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanţei dintre Norvegia şi Polul Nord. La origine un oraş minier rus ce găzduia peste o mie de oameni, Piramida zace abandonată din ianuarie 1998. Curioşi şi fascinaţi de existenţa oraşului-fantomă, cei trei membri Efterklang au decis să-l viziteze în august 2011. Timp de nouă zile, au cules mărturii sonore şi înregistrări care au pus bazele noului album, produs apoi într-un studio berlinez.

"Am fost fascinaţi de pustietatea şi accesul pe care l-am avut la fiecare clădire. Când înregistrezi, liniştea este un element de nepreţiut. În acest sens, oraşul «fantomă» este perfect. (...) sunt foarte multe lucruri fascinante, dar şi multe probleme legate de minerit. Întregul concept pare să nu aibă niciun sens. Ne folosim de minerit pentru a trăi, dar, în acelaşi timp, prin minerit poluăm şi folosim resursele în mod nesustenabil", a declarat pentru MEDIAFAX Rasmus Stolberg, basistul formaţiei.

Însoţiţi de un ghid rus taciturn şi indiferent, a cărui misiune era să-i păzească de urşii polari, danezii au căutat "comori" sonore în clădirile oraşului abandonat, în timp ce naratorul filmului, un fost locuitor al Piramidei, vorbeşte despre vremurile de mult timp apuse, când Piramida era un oraş înfloritor, în care minerii ruşi trăiau împreună cu familiile lor într-o societate sovietică ideală, departe de realitatea aspră din ţara natală.

"The Ghost of Piramida" a avut premiera în noiembrie 2012, la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), una din cele mai mari manifestări de gen din lume, unde a fost nominalizat în topul primelor trei documentare muzicale ale anului. De atunci, filmul a fost prezentat atât în cadrul unor festivaluri europene, cât şi în proiecţii private, destinate exclusiv fanilor formaţiei.

Formaţia daneză a cântat alături de Orchestra Simfonică din Sydney, Copenhagen Phil, Northern Sinfonia, Sinfonia Rotterdam, multe dintre concertele acestora fiind sold-out. Întrebat care a fost cel mai interesant loc în care au cântat, Rasmus Stolberg a spus că o experienţă incredibilă a fost la Opera din Sydney.

"Clădirea este emblematică şi mitică. Arhitectul acesteia este danez, aşadar, când eşti copil, auzi foarte multe despre această clădire, încă din şcoală. Danezii sunt foarte mândri de clădirea operei. De asemenea, spectacolul de la The Metropolitan Art Museum din New York a fost foarte special", a spus acesta pentru MEDIAFAX.

Danezul Rasmus Stolberg, basistul formaţiei, a dezvăluit pentru MEDIAFAX şi câteva albume preferate, precum "Apollo", al lui Brian Eno, din 1983, "Laughing Stock", al lui Talk Talk, din 1991, iar materialul favorit lansat în 2001 este "Kaputt", al Destroyer.

De asemenea, acesta a declarat pentru MEDIAFAX că cel mai bun lucru care i s-ar putea întâmpla formaţiei în 2014 ar fi să deschidă un post de radio. "Cel mai bine este ca noi să facem cât mai multe proiecte mici şi experimentale, să ne amuzăm în timp ce le facem, şi ca ele să inspire şi să ne arate noi direcţii", a completat acesta. Pe de altă parte, acesta a spus că cel mai rău lucru care li s-ar putea întâmpla ar fi să nu aibă inspiraţie.

Într-un mesaj transmis fanilor din România, basistul Rasmus Stolberg le-a cerut acestora să vină în număr cât mai mare la concertul din 13 noiembrie din Capitală. De asemenea, acesta le-a promis românilor o seară plină de voie bună dacă vor fi curioşi să le descopere muzica.

Numele trupei vine de la cuvântul danez pentru "amintire" sau "reverberaţie". Debutul discografic s-a produs în 2004, cu albumul "Tripper", urmat, în 2007, de discul "Parades", care s-a bucurat de aprecierea criticilor muzicali de pretutindeni. Un spectacol live în care Efterklang interpretează integral acest album, în compania Orchestrei Naţionale Daneze, a făcut subiectul unui LP şi al unui DVD, "Performing Parades", lansat în 2009.

Sonorităţile complexe şi rafinate ale muzicii Efterklang se îmbină armonios cu arta vizuală, în două lungmetraje experimentale: "An Island" (realizat în 2010, în colaborare cu cineastul francez Vincent Moon) şi "The Ghost of Piramida" (2012) - film ce documentează creaţia celui mai recent album al trupei.

Biletele pentru concertul Efterklang din Control Club pot fi achiziţionate în avans, la preţul de 50 de lei, online, de pe Easytickets, şi din reţeaua naţională Eventim, precum şi de la Control Club.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici