Video Imagini rare. Cocoş de munte, filmat în timpul ritualului de împerechere

Un cocoş de munte a fost filmat cu o cameră montată într-o pădure din Munţii Apuseni în timpul ritualului de împerechere. Parada nupţială are loc chiar în apropierea camerei de monitorizare a faunei, montată de angajaţii Romsilva.

621 afișări

Imaginile au fost filmate la finalul lunii aprilie într-o pădure montană, acoperită de zăpadă.

„Cu mult noroc şi cu ajutorul tehnologiei, suntem observatorii ”indiscreţi” ai spectaculoasei parade nupţiale a cocoşului de munte, cu dansuri şi cântece”, au relatat reprezentanţii Romsilva pe Facebook.

Specialiştii spun despre cocoşul de munte că nu este sociabil, trăind în apropierea găinilor numai în perioada de împerechere.

„Începutul ritualului de împerechere are loc dimineaţa, în copaci, apoi rând pe rând coboară pe zăpadă unde îşi continua mersul înfoiat şi aşteaptă găinile care se apropie tot mai mult, odată cu ridicarea întunericului, răspunzând printr-un cotcodăcit. Împerecherea cocoşului de munte are loc între 15 aprilie şi 15 mai, dar depinde şi de starea vremii de afară”, au explicat specialiştii.

Ritualul de împerechere este spectaculos, mai ales datorită cântecelor cocoşului.

„Aşa zisul cântec al cocoşului de munte este format din doua fraze muzicale: prima seamănă cu bătaia de toacă, cea de a doua cu sunetul produs de o tocilă. În scurta pauza dintre ele se aude uneori un sunet sec, ca cel produs de trasul unui dop dintr-o sticlă. Atunci când deschide larg ciocul, cocoşul de munte nu aude, astupându-i-se canalul auditiv, moment când este vulnerabil la prădători”, au precizat cei de la Romsilva.

După împerechere femela îşi face cuibul pe jos, într-o adâncitura, şi depune între şase şi zece ouă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici