Instrumente de tortură din secolul al XVII-lea, scoase la licitaţie

Peste 250 de instrumente de tortură din secolul al XVII-lea vor fi scoase la licitaţie la New York şi o parte din banii încasaţi va fi oferită unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, pentru a lupta împotriva practicilor actuale, a anunţat luni organizatorul vânzării.

232 afișări
Imaginea articolului Instrumente de tortură din secolul al XVII-lea, scoase la licitaţie

Instrumente de tortură din secolul al XVII-lea, scoase la licitaţie (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Sunt instrumente concepute pentru a produce suferinţă (...) instrumente deosebit de diabolice", a explicat Arlan Ettinger, preşedintele casei de licitaţii Guernsey's, organizatoarea vânzării.

Printre cele 252 de obiecte figurează un cleşte de smuls limba sau un scaun acoperit cu cuie.

Potrivit lui Ettinger, colecţia este estimată la un preţ cuprins între trei şi patru milioane de dolari. El a precizat că obiectele datează din secolul al XVII-lea, că unele sunt chiar şi mai vechi şi că sunt însoţite de documente rare, care conţin "gravuri cu scene de tortură".

Celebră în secolul al XIX-lea, această colecţie a fost expusă în Europa şi Statele Unite. Ea a dispărut apoi până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, "când un «gentleman» norvegian persecutat de germani" pentru că a ajutat evrei, "a cumpărat colecţia şi a adus-o în Statele Unite".

După moartea acestuia în anii '70, colecţia a rămas la familia sa. "Ei au apreciat că există atât de multe discuţii în prezent pe tema torturii, încât este timpul să o arate publicului", a spus Ettinger.

Vânzarea a cărei dată nu a fost încă fixată intervine în plină dezbatere în Statele Unite asupra utilizării de metode controversate de interogare în războiul împotriva terorismului, în timpul preşedinţiei George W. Bush.

Ettinger a dat asigurări că o parte din banii încasaţi în urma vânzării va fi oferită unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, cum ar fi Amnesty International, pentru a lupta împotriva torturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici