Joan Collins şi Kristin Scott Thomas au primit titlul de Dame ale Imperiului Britanic

Actriţele Joan Collins şi Kristin Scott Thomas au primit, din partea reginei Elizabeth a II-a, titlul de Dame, echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică, potrivit people.com.

267 afișări
Imaginea articolului Joan Collins şi Kristin Scott Thomas au primit titlul de Dame ale Imperiului Britanic

Joan Collins (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actriţa Joan Collins, una dintre vedetele serialului de televiziune "Dinastia/ Dinasty", din anii 1980, a fost inclusă pe New Year Honours List 2014 şi a primit din partea reginei Elizabeth a II-a titlul de Dame.

Collins, în vârstă de 81 de ani, a primit acest titlu onorific ca o recunoaştere a contribuţiei sale în ceea ce priveşte acţiunile caritabile. Actriţa este de mult timp o susţinătoare a organizaţiilor caritabile dedicate copiilor.

Joan Collins, care s-a născut la Londra, a declarat, marţi, că se simte "smerită să primesc acest nivel de recunoştinţă din partea reginei mele şi a ţării mele şi sunt încântată şi cu adevărat recunoscătoare".

Şi actriţa Kristin Scott Thomas, care o va interpreta chiar pe regina Marii Britanii într-o piesă de teatru ce va avea premiera în 2015, a primit titlul de Dame. Aceasta a declarat că la început nu a crezut că informaţia potrivit căreia va primi acest titlu este adevărată.

"Sunt foarte încântată şi uimită şi îmi este teamă că m-aş putea trezi brusc", a spus Scott Thomas, în vârstă de 54 de ani, care a fost nominalizată la premiul Oscar, în 1997, pentru rolul din "Pacientul englez/ The english patient".

Creatoarea de modă Mary Quant, care a impus fustele mini în moda anilor 1960, a fost, la rândul său, numită Dame, alături de prezentatoarea de televiziune Esther Rantzen, care a fondat o linie telefonică pentru ajutorarea copiilor şi adolescenţilor neglijaţi şi abuzaţi. Totodată, scriitoarea britanică Carol Ann Duffy a primit acelaşi titlu onorific.

Actorul John Hurt, în vârstă de 74 de ani, care ajucat în filme precum "The Naked Civil Servant", "Omul Elefant/ The Elephant Man" şi "Alien", a fost făcut Cavaler, alături de chimistul Simon Campbell, care a făcut parte din echipa ce a creat faimoasa pilulă contra disfuncţiilor erectile Viagra.

Totodată, actorul de comedie James Corden şi actriţa Sheridan Smith au primit tilturile de Ofiţer al Imperiului Britanic (OBE). Aceeaşi distincţie a fost oferită şi actriţei Emily Watson.

Producătorul muzical Peter Asher, parte a duo-ului pop Peter and Gordon din anii 1960, a fost numit Comandor al Imperiului Britanic (CBE), alături de Meera Syal, vedeta show-ului de comedie "Goodness Gracious Me", şi de scriitoarea scoţiană Ali Smith, al cărei roman, "How to be both", a fost inclus pe lista scurtă din 2014 a nominalizărilor pentru Booker Prize.

La împlinirea a 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial, artiştii Paul Cummins şi Tom Piper au fost numiţi Membri ai Ordinului Imperiului Britanic (MBE), pentru crearea expoziţiei de la Turnul Londrei, unde sute de mii de maci roşii din ceramică au fost expuşi pentru comemorarea victimelor primei conflagraţii mondiale.

Titlurile onorifice britanice sunt acordate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care primesc aceste tilturi sunt alese de comisii formate din funcţionari publici, pe baza nominalizărilor făcute de guvern şi de publicul larg.

În ordine descendentă, principalele titluri onorifice sunt cele de Cavaler, CBE, OBE şi MBE. Tradiţia cere ca în cazul Cavalerilor formula de adresare să conţină titlul "Sir", în cazul bărbaţilor, şi "Dame", în cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Cei care primesc aceste onoruri nu au un titlu nobiliar real, ci doar onorific.

Aceste onoruri sunt folosite ca o răsplată pentru politicieni, diplomaţi şi funcţionari cu o carieră îndelungată, dar lista anuală include de asemenea multe celebrităţi şi persoane necunoscute în afara comunităţii sau domeniului în care activează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici