Legenda comunistă: 1 mai, ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au cunoscut

  • Printre zvonurile din perioada comunistă, data de 1 mai era legată şi de ziua în care s-ar fi cunoscut Nicolae şi Elena Ceauşescu
  • Istoricii tind să contrazică povestea pusă în circulaţie de ginerele fostului dictator
  • Singurul lucru în privinţa căruia toată lumea e de acord este anul în care a avut loc această întâlnire: 1939
2089 afișări
Imaginea articolului Legenda comunistă: 1 mai, ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au cunoscut

Legenda comunistă: 1 mai, ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au cunoscut

Printre zvonurile din perioada comunistă, data de 1 mai era legată şi de ziua în care s-ar fi cunoscut Nicolae şi Elena Ceauşescu. Cei doi s-ar fi întâlnit în timpul unei serbări organizate de 1 mai, în Bucureşti. Ginerele fostului cuplu dictatorial, Mircea Oprean, a susţinut că Nicolae ar fi aranjat ca Elena să câştige titlul de Regină a balului de Ziua oamenilor muncii în 1939, ajutând-o să vândă cele mai multe vederi, criteriul care stabilea învingătoarea. 

Istoricii tind să contrazică povestea pusă în circulaţie de ginerele fostului dictator. Atât Ion Petcu, autorul volumului ”Ceauşescu- un fnatic al puterii, Biografie neretuşată”, cât şi Lavinia Betea, care a lansat ”Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu”, iau în considerare faptul că atât Nicolae cât şi Elena frecventau aceleaşi cercuri încă din luna aprilie a anului 1939. Tânărul Nicolae Ceauşescu se ocupa de Cercul cultural al breslei din îmbrăcăminte, iar Lenuţa Petrescu, era ţesătoare la fabrica Jaqard. 

Singurul lucru asupra căruia cad de acord şi istoricii şi promotorii datei de 1 mai ca ziua în care s-a format cuplul care a condus România comunistă este anul în care a avut loc această întâlnire: 1939. Adrian Cioroianu susţine acest an ca moment al întâlnirii între cei doi: ”Nicolae şi Elena Ceauşescu s-au căsătorit în anul 1945, după ce se pare că se cunoscuseră încă din 1939”, în ””Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici