Lungmetrajul "La Grande Bellezza" de Paolo Sorrentino, în deschiderea Festivalului de Film Bucureşti

Lungmetrajul "La Grande Bellezza", de Paolo Sorrentino, nominalizat la premiile Oscar 2014, va fi proiectat în deschiderea celei de-a zece ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care se va desfăşura între 26 martie şi 2 aprilie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

221 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "La Grande Bellezza" de Paolo Sorrentino, în deschiderea Festivalului de Film Bucureşti

Paolo Sorrentino (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, proiecţiile BIFF vor avea loc la Cinema Studio, Sala Horia Bernea a Noului Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Ţăranului Român), precum şi în Sala Cervantes a Institutului Cervantes.

În 2014, B-EST IFF devine BIFF (Bucharest International Film Festival).

Pe lângă secţiunile tradiţionale - Competiţie, Panorama şi Filmele Copiilor -, BIFF va inaugura secţiuni noi, la fel ca alte festivaluri europene, acestea fiind Focus (Chile în 2014) şi Giornate Degli Autori (Venice Days). De asemenea, BIFF va sublinia prin proiecţii speciale câteva momente istorice importante, printre care împlinirea a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial şi a 125 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin.

Totodată, va fi inaugurată secţiunea de film documentar, intitulată Film în Film, unde va fi prezentat filmul surpriză al BIFF.

Lungmetrajul care va deschide cea de-a zecea ediţie a BIFF (Bucharest International Film Festival), proiectat în avanpremieră în România, este "La Grande Bellezza" al lui Paolo Sorrentino, nominalizat la premiile Oscar 2014, la categoria "cel mai bun film străin".

Jep Gambardella (jucat de Toni Servillo) - un bărbat chipeş în ciuda primelor semne de îmbătrânire - participă la viaţa socială a oraşului din plin. Merge la dineuri alese şi este sufletul petrecerilor mondene. Ziarist de succes şi seducător înveterat, Jep este autorul unei cărţi care, în tinereţe, i-a adus un premiu literar, dar şi reputaţia de scriitor frustrat. Acum îşi ascunde dezamăgirea sub o atitudine mereu cinică, ceea ce îl face să vadă lumea cu o amară luciditate.

Prezentat în premieră mondială în competiţia de la Cannes 2013, pelicula lui Sorrentino a câştigat 20 de premii, printre care patru ale Academiei Europene de Film - pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cel mai bun film, cel mai bun monteur - şi un Glob de Aur pentru cel mai bun film străin.

Despre "La Grande Bellezza", publicaţia New York Post scria că "există în acest film o tristeţe exuberantă, tristeţe care îl ridică la nivelul poeziei cinematice", iar publicaţia americană Variety subliniază: "Sorentino continuă să abordeze subiecte importante folosindu-se de o combinaţie de tuşe groase şi detalii minuţioase. Pasiunea ce trece prin intelect a devenit semnul său distinctiv, adecvat acestui tip de disecţie de diversiuni lipsite de sens, care sunt obiectul activităţii unor Nero din zilele noastre, în timp ce Roma arde".

"La Grande Bellezza" va fi distribuit pe ecranele româneşti de Independenţa Film, începând cu 28 martie.

Cea de-a zecea ediţie a BIFF, care va avea loc între 26 martie şi 2 aprilie, se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi sub înaltul patronaj al principelui Radu al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici