Maestrul bucătar Benoît Violier s-ar fi sinucis din cauză că ar fi fost victima unei escrocherii

Maestrul bucătar franco-elveţian Benoît Violier, care a murit la vârsta de 44 de ani, s-ar fi sinucis din cauză că ar fi fost victima unei scheme piramidale Ponzi, potrivit presei internaţionale.

21865 afișări
Imaginea articolului Maestrul bucătar Benoît Violier s-ar fi sinucis din cauză că ar fi fost victima unei escrocherii

Maestrul bucătar Benoît Violier s-ar fi sinucis din cauză că ar fi fost victima unei escrocherii

Benoît Violier, al cărui restaurant a fost desemnat "cel mai bun din lume" în luna decembrie, a fost găsit mort, pe 31 ianuarie, în casa sa. Potrivit primelor indicii, maestrul bucătar s-ar fi sinucis prin împuşcare, fără a lăsa vreun bilet de adio.

Pe de altă parte, rapoartele Poliţiei sugerează că Benoît Violier ar fi fost victimă a unei scheme Ponzi (o operaţiune frauduloasă care implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate).

Benoît Violier conducea Restaurant de L'Hôtel de Ville din oraşul elveţian Crissier, din apropiere de Lausanne. Acesta se mândrea cu trei stele Michelin şi a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume, în luna decembrie, de către ghidul gastronomic francez laliste.com. La momentul respectiv, acesta a fost selectat dintr-o mie de restaurante din 48 de ţări.

După decesul lui Benoît Violier, au apărut însă informaţii conform cărora acesta ar fi avut probleme financiare majore, în ciuda aparentului său succes, informează telegraph.co.uk.

Revista financiară elveţiană Bilan susţine că Benoît Violier ar fi fost victima unei escrocherii extinse, care ar fi fost pusă la cale de Private Finance Parteners, o companie elveţiană cu sediul în Sion.

În 2015, această companie, care se ocupa cu comerţul de vinuri rare, ar fi vândut sticle scumpe care ajungeau la câteva mii de lire unui număr de restaurante, printre care şi cel al lui Benoît Violier, dar hotărau în mod intenţionat să nu le livreze. Aceleaşi sticle, valorând între 14.000 şi 27.500 de lire sterline, erau deliberat vândute de trei sau patru ori unor cumpărători care nu bănuiau nimic.

Conform Bilan, din cauza acestei escrocherii, restaurantul lui Benoît Violier ar fi suferit piederi estimate la sume cuprinse între 554.700 şi 1,37 milioane de lire sterline.

Private Finance Partners a fot declarată falimentară pe 30 noiembrie 2015. Potrivit aceleiaşi reviste, unul dintre agenţii companiei ar fi fost arestat în octombrie. Astfel, "ultimele luni ale celebrului bucătar ar fi fost destul de tulburi", conform Bilan.

André Kudelski, acţionar la Restaurant de l’Hotel de Ville şi prieten cu Benoît Violier, a dezminţit însă în mod ferm faptul că maestrul bucătar ar fi fost victima unei escrocherii financiare.

"Restaurantul nu are nicio afacere cu compania din articol şi nu a pierdut bani. Restaurantul a fost neatins, iar familia Violier nu a avut nimic de-a face cu această chestiune. Restaurantul este plin. Se descurcă mai bine decât în anul anterior. Este un an record. Restaurantul are o bază financiară foarte solidă", a spus André Kudelski.

Benoît Violier a fost înmormântat, sâmbătă, în Franţa. O slujbă pentru acesta a avut loc în Lausanne, Elveţia, la ceremonie participând 1.500 de persoane.

Celebrul maestru bucătar a fost îngropat în Montils, regiunea Charente-Maritime din Franţa, unde se născuse şi unde trăiesc mama sa şi unul dintre cei şase fraţi ai săi.

Deschis în urmă cu aproape 40 de ani, Restaurant de l’Hotel de Ville oferă meniuri de 134 de lire. Louis Villeneuve, majordomul hotelului, a fost unul dintre ultimii oameni care l-au văzut pe Benoît Violier. Cei doi au vorbit pe 30 ianuarie, de la ora 23.00, când restaurantul se închidea pentru cele două zile libere de duminică şi luni. Cele din urmă cuvinte ale lui Violier către Villeneuve au fos: "Ne vedem marţi".

Duminică, însă, soţia lui Violier şi fiul său de 12 ani au părăsit apartamentul lor la prânz pentru a lua masa împreună cu câţiva prieteni. Violier trebuia să meargă cu un avion la Paris în aceeaşi zi pentru ceremonia decernării unor premii din Ghidul Michelin. Când prietenul său a sosit să îl însoţească la ceremonie, Violier nu i-a răspuns nici la uşă şi nici la telefon. Acesta a sunat-o pe Brigitte, soţia lui Violier, care a venit imediat acasă. Cei doi au făcut ulterior descoperirea macabră.

Violier se afla la conducerea Restaurant de l’Hotel de Ville, alături de soţia sa, Brigitte, din anul 2012, după retragerea mentorului său, Philippe Rochat, o altă figură marcantă a bucătăriei franceze. Philippe Rochat a murit anul trecut, la vârsta de 61 de ani, după ce i s-a făcut rău în timp ce se plimba cu bicicleta.

Benoit Violier s-a născut în Saintes, Charente-Maritime, Franţa, într-o familie de viticultori, şi s-a mutat în Elveţia în 1996, pentru a lucra cu Philippe Rochat. În urmă cu doi ani, Benoit Violier a obţinut cetăţenia elveţiană.

De la un an la altul, Benoit Violier şi-a consolidat cariera, iar în 2013 a fost desemnat Maestrul bucătar al anului, de către influentul ghid Gault & Millau.

Un vânător pasionat, Benoit Violier a fost un specialist al preparării vânatului. Acesta a fost renumit şi pentru folosirea produselor locale, de sezon, în reţetele sale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici