Margaret Thatcher era exigentă, irascibilă şi consuma Whisky

Fostul premier britanic Margaret Thatcher era o persoană exigentă, irascibilă şi avea un apetit pentru Whisky, conform arhivelor oficiale declasificate referitoare la primele luni petrecute de ea la Downing Street.

99 afișări
Imaginea articolului Margaret Thatcher era exigentă, irascibilă şi consuma Whisky

Margaret Thatcher era exigentă, irascibilă şi consuma Whisky în timpul mandatului de premier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit documentelor, Margaret Thatcher a refuzat o gardă formată din 20 de "tinere karateka" atunci când a vizitat Japonia după ce fusese aleasă în funcţie în mai 1979. De asemenea, există informaţia că personalul consular i-a oferit bani pentru cheltuieli personale în cursul primei vizite în Franţa, în acelaşi an.

În iunie 1979, la o lună după ce devenise prima femeie aleasă în fruntea Guvernului britanic, "Doamna de Fier" s-a deplasat în Japonia pentru a participa la summitul economic de la Tokyo.

Guvernul japonez propusese ca Thatcher să fie însoţită de 20 de "tinere karateka", dar iniţiativa a fost respinsă de premierul britanic.

"Dacă alţi şefi ai delegaţiilor ar fi fost însoţiţi de 20 de tineri karateka, primul-ministru nu ar fi avut nicio obiecţie, dar ea nu dorea un tratament privilegiat", se arată într-un document intern al Foreign Office.

Arhivele călătoriei în Franţa în iunie 1979, în scopul întâlnirii cu preşedintele Valery Giscard d'Estaing, arată că angajaţii ambasadei britanice i-au oferit bani pentru cumpărături, pe care apoi au fost nevoiţi să îi solicite înapoi de la Downing Street.

O factură arată bunurile cumpărate de Thatcher cu această ocazie: o sticlă de Teacher's, băutura sa preferată; o sticlă de gin, apreciat foarte mult de soţul lui Thatcher, Denis; ţigări Benson & Hedges.

Documentele declasificate după 30 de ani evidenţiază şi tendinţa lui Thatcher de a verifica toate documentele care ajungeau la ea, corectându-i de multe ori pe miniştrii care îi erau subordonaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici