Ministrul francez al Culturii, "stupefiat" de arestarea lui Polanski

Ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterrand s-a declarat "stupefiat" de arestarea, sâmbătă, a cineastului Roman Polanski.

74 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez al Culturii, "stupefiat" de arestarea lui Polanski

Ministrul francez al Culturii, "stupefiat" de arestarea lui Polanski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul francez al Culturii şi Comunicaţiilor, Frédéric Mitterrand, a declarat, într-un comunicat, că "a aflat vestea arestării lui Polanski - cetăţean francez - cu stupoare".

Mitterand a mărturisit că a vorbit cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care urmăreşte îndeaproape desfăşurarea de evenimente şi îşi doreşte o rezolvare cât mai rapidă.

Ministrul Culturii a spus că "fără a dori să se amestece într-un proces judiciar foarte vechi şi fără să vrea să facă aprecieri exagerate", regretă că regizorul, care a trecut deja prin numeroase situaţii dificile în viaţa lui, mai trebuie să mai treacă prin una similară.

Cineastul de origine poloneză şi-a petrecut copilăria într-un ghetou din Cracovia şi a devenit cetăţean francez în 1976.

În 1969, soţia sa, Sharon Tate, a fost asasinată de ucigaşul în serie Charles Manson.

Sharon Tate

Cineastul franco-polonez Roman Polanski a fost arestat sâmbătă, la sosirea sa în Elveţia, unde se pregătea să participe la Festivalul Internaţional de Film de la Zurich.

Arestarea cineastului face parte dintr-o procedură iniţiată de autorităţile americane în urmă cu peste 30 de ani. Cineastul în vârstă de 76 de ani a fost arestat, în 1977, la Los Angeles, în urma plângerii părinţilor unei fete de 13 ani, care ar fi întreţinut raporturi sexuale cu regizorul. Acesta a pledat, atunci, vinovat, la capitolul "relaţii sexuale ilegale" şi a petrecut 47 de zile în închisoare.

Potrivit CNN, Polanski a fost acuzat că i-a dat fetei în vârstă de 13 ani şampanie şi apoi a avut relaţii sexuale cu ea, în timpul unei şedinţe foto care a avut loc la reşedinţa actorului Jack Nicholson. În momentul respectiv, deşi Nicholson nu era acasă, se afla acolo actriţa Anjelica Huston, prietena acestuia la acea vreme.

De altfel, într-o declaraţie făcută în cadrul anchetei, Huston a spus că victima "părea genul de puştoaică a cărei vârstă putea fi de până la 25 de ani. Nu arăta ca şi cum ar fi avut 13 ani".

Huston a mai spus că Polanski nu i-a făcut impresia că ar fi genul de persoană care ar forţa o fată atât de tânără să întreţină relaţii sexuale cu el.

"Nu cred că e un om rău. Cred că este doar nefericit", a mai spus actriţa, la momentul respectiv.

La sfârşitul lui ianuarie 1978, înainte ca avocaţii săi să se întrunească cu un judecător care a sugerat că va închide cazul, Polanski a plecat în Europa. De atunci, Polanski nu a mai păşit pe tărâm american, fiind pasibil de arestare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici