Mumie veche de 3.600 de ani, descoperită de arheologii spanioli, în Egipt

Ministrul egiptean al Antichităţilor a anunţat, joi, descoperirea în oraşul antic Luxor a unei mumii vechi de 3.600 de ani, în interiorul unui sarcofag din lemn decorat cu desene ce reprezintă pene de păsări.

485 afișări
Imaginea articolului Mumie veche de 3.600 de ani, descoperită de arheologii spanioli, în Egipt

Mumie veche de 3.600 de ani, descoperită de arheologii spanioli, în Egipt (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Descoperit de o echipă de arheologi spanioli, sarcofagul, care are o lungime de doi metri şi o lăţime de 50 de centimetri, se află într-o stare de conservare bună, iar culorile sale sunt încă vii, potrivit comunicatului emis de ministerul egiptean.

Un sarcofag decorat cu pene de păsări reprezintă o descoperire foarte rară, a precizat ministrul Mohamen Ibrahim.

"Sarcofagul datează din timpul dinastiei a XVII-a (1.600 î.e.n.)", a explicat directorul departamentului pentru perioada faraonică din Ministerul Culturii, Ali el-Asfar.

"Ar putea aparţine unui om de stat important, după câte am dedus din analiza preliminară a sarcofagului şi a inscripţiilor sale", a adăugat el.

Sarcofagul poartă inscripţii hieroglife realizate cu scopul de a facilita călătoria în lumea morţilor, potrivit credinţelor din perioada faraonică.

Penele desenate o simbolizează pe Maat, zeiţa egipteană a dreptăţii, care cântărea inimile morţilor cu o balanţă, comparându-le greutatea cu aceea a unei pene, pentru a determina statutul fiecărui decedat în lumea morţilor.

Descoperirea a avut loc într-un vechi sit funerar de pe malul occidental al complexului Luxor, în apropiere de un mormânt al administratorului depozitelor reginei Hatşepsut, membră a dinastiei a XVIII-a, care a domnit în Egipt din 1502 î.e.n. până în 1482 î.e.n.

Arheologii spanioli, care efectuează săpături în complexul Luxor de 13 ani, au descoperit anul trecut sarcofagul din lemn al unui băiat în vârstă de cinci ani, datând din timpul dinastiei a XVII-a.

Luxor, oraş din sudul Egiptului, care are circa 500.000 de locuitori, este celebru pentru templele sale faraonice de pe malurile Nilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici