Mureş: Aproape 900 de filme, înscrise pentru Festivalul de Film de Scurtmetraj Alter-Native

Aproape 900 de filme au fost înscrise pentru Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native, care va avea loc în noiembrie la Târgu Mureş, juriul de preselecţie urmând să decidă care dintre producţiile înscrise vor intra în concurs.

141 afișări
Imaginea articolului Mureş: Aproape 900 de filme, înscrise pentru Festivalul de Film de Scurtmetraj Alter-Native

Mureş: Aproape 900 de filme, înscrise pentru Festivalul de Film de Scurtmetraj Alter-Native (Imagine: www.madisz.ro)

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native au anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că până în 21 septembrie, când a fost termenul-limită pentru înscriere, s-au primit 899 de pelicule.

Potrivit sursei citate, juriul de preselecţie va decide, până la sfârşitul acestei săptămâni, care din filmele înscrise vor intra în concurs la cele patru categorii - ficţiune, documentare, experimentale şi animaţie, iar lista producţiilor admise va fi publicată pe site-ul www.madisz.ro.

Juriul de preselecţie este format din Durst György, producător (Ungaria), Radu Vasile Igazság, artist vizual şi regizor de film (Bucureşti), Schneider Tibor, regizor şi operator de imagine (Cluj-Napoca) şi Marcel Ţintar, regizor de teatru şi film (Târgu Mureş).

"După cum publicul s-a obişnuit deja, Festivalul Alter-Native are, în fiecare an, o ţară invitată de onoare. La ediţia de anul acesta, va fi Israel, dar, spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an se pare că lungmetrajele vor lipsi din programul dedicat invitatei de onoare, lipsă pe care organizatorii încearcă să o compenseze cu un concert de muzică klezmer. Israelul va avea doi membri - încă nenominalizaţi - în juriul care va decide soarta marelui premiu al festivalului. Ei se vor alătura lui Tudor Giurgiu (regizor), Paul Negoescu (regizor), Gergely Zsuzsa (realizator radio) din România, Miklauzic Bence (regizor) şi Papp Gábor Zsigmond (regizor) din Ungaria şi Radovan Sibrt (regizor) din Republica Cehă", se arată în comunicat.

A 21-a ediţie a festivalului va avea loc la Palatul Culturii din Târgu Mureş, în perioada 6-10 noiembrie.

Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native este inclus în seria de evenimente culturale organizate, în perioada septembrie-noiembrie, de Consiliul Judeţean Mureş, la împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Palatului Culturii din Târgu Mureş. Alături de CJ Mureş, parteneri ai evenimentului sunt Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Ambasada Israelului la Bucureşti şi Institutul Balassi - Centrul Cultural al Repubicii Ungare la Bucureşti. Între cei mai importanţi finanţatori se numără Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Târgu Mureş, Fondul "Bethlen Gábor" şi Fundaţia Communitas.

Festivalul a fost gândit ca un forum de creaţii de filme ale realizatorilor din întreaga lume, dar mai ales din Europa de Est. Ca în fiecare an, în programul său sunt incluse atât filme în competiţie, cât şi peste 150 de selecţii din cele mai bune filme prezentate la festivaluri europene şi din creaţii studenţeşti, precum şi concerte, recitaluri şi expoziţii.

Palatul Culturii din Târgu Mureş, construit la începutul secolului trecut, este un edificiu reprezentativ pentru oraş, fiind declarat monument istoric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici