Nasa pregăteşte o rachetă uriaşă pentru zborul inaugural pe Lună. Când este programată decolarea

  • Agenţia spaţială americană Nasa îşi pregăteşte noua rachetă uriaşă pentru zborul inaugural pe Lună.
  • Cunoscut sub numele de Space Launch System (SLS), vehiculul este transportat pe platforma 39B de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida pentru un decolare programat pentru 29 august.
  • Această ieşire de debut este un test fără echipaj la bord, dar misiunile viitoare vor trimite astronauţi pe suprafaţa lunară pentru prima dată în peste 50 de ani.
1598 afișări
Imaginea articolului Nasa pregăteşte o rachetă uriaşă pentru zborul inaugural pe Lună. Când este programată decolarea

Nasa pregăteşte o rachetă uriaşă pentru zborul inaugural pe Lună. Când este programată decolarea

SLS-ul de aproape 100 de metri înălţime se deplasează pe un imens tractor până la platformă.
 
Acesta a început să se deplaseze din clădirea de asamblare de la Kennedy marţi seara târziu, dar cu o viteză de croazieră de puţin peste 1 km/h, ar putea dura între 8 şi 10 ore pentru a parcurge cei 6,7 km.
 
Acesta este un moment cheie pentru Nasa, care va sărbători în decembrie aniversarea a jumătate de secol de la Apollo 17, ultima aterizare umană pe Lună.
 
Agenţia a promis să revină cu noul său program Artemis, folosind o tehnologie adecvată erei moderne.
 
Nasa consideră că o întoarcere pe Lună este o modalitate de a se pregăti pentru a merge pe Marte cu astronauţi cândva în anii 2030 sau imediat după aceea.
 
SLS va avea cu 15% mai multă forţă de împingere de pe platformă decât rachetele Saturn V ale lui Apollo. Această putere suplimentară va permite vehiculului nu numai să trimită astronauţi mult dincolo de Pământ, ci, în plus, atât de multe echipamente şi încărcături încât aceste echipaje ar putea sta departe pentru perioade lungi de timp.
 
Capsula echipajului reprezintă, de asemenea, un pas înainte în ceea ce priveşte capacităţile. Denumită Orion, aceasta este mult mai spaţioasă, fiind cu un metru mai largă, la 5 m, decât modulele de comandă istorice din anii 1960 şi 1970.
 
Pentru toţi cei care privesc spre Lună, visând la ziua în care omenirea se va întoarce pe suprafaţa lunară - oameni buni, suntem aici! Ne întoarcem. Iar această călătorie, călătoria noastră, începe cu Artemis 1", a declarat Bill Nelson, administratorul Nasa. „Prima lansare cu echipaj, Artemis 2, va avea loc peste doi ani, în 2024. Sperăm că prima aterizare, Artemis 3, va fi în 2025", a declarat el pentru BBC.
 
Nasa a promis că această a treia misiune va fi martora primei femei care îşi va pune ghetele pe suprafaţa Lunii.
 
Odată ce SLS va ajunge la rampa de lansare, inginerii vor avea la dispoziţie puţin peste o săptămână şi jumătate pentru a pregăti vehiculul pentru zbor.
 

Există trei posibile oportunităţi de lansare

Dacă problemele tehnice sau vremea nefavorabilă împiedică racheta să părăsească Pământul la această dată, o nouă încercare poate fi făcută vineri, 2 septembrie, şi, în caz contrar, luni, 6 septembrie.
 
Scopul misiunii este de a trimite Orion să facă o buclă în jurul părţii din spate a Lunii, înainte de a o aduce acasă pentru o aterizare în Oceanul Pacific, în largul Californiei.
 
Un obiectiv major al luptei de testare este de a verifica dacă scutul termic al capsulei poate supravieţui căldurii de reintrare în atmosfera terestră.
 
Un partener cheie în viitoarea misiune este Europa. Aceasta furnizează modulul de propulsie care se află în spatele lui Orion, împingându-l prin spaţiu.
 
Mai mult de 10 ţări din Europa au lucrat la această contribuţie a Agenţiei Spaţiale Europene. Este un moment extrem de important pentru noi", a explicat Siân Cleaver de la producătorul aerospaţial Airbus. „Modulul european de servicii nu este doar o sarcină utilă, nu este doar un echipament - este un element cu adevărat critic, deoarece Orion nu poate ajunge pe Lună fără noi”.
 
În timp ce Nasa dezvoltă SLS, antreprenorul american de rachete Elon Musk pregăteşte un vehicul şi mai mare la centrul său de cercetare şi dezvoltare din Texas.
 
El îşi numeşte racheta sa gigantică Starship, iar aceasta va juca un rol în viitoarele misiuni Artemis, făcând legătura cu Orion pentru a-i duce pe astronauţi până la suprafaţa Lunii.
 
Ca şi SLS, Starship nu a avut încă un zbor inaugural. Spre deosebire de SLS, Starship a fost proiectată pentru a fi complet reutilizabilă şi, prin urmare, ar trebui să fie mult mai ieftină la operare.
 
O evaluare recentă a Biroului Inspectorului General, care auditează programele Nasa, a constatat că primele patru misiuni SLS ar costa fiecare peste 4 miliarde de dolari pentru a fi executate - o sumă de bani care a fost descrisă ca fiind "nesustenabilă".
 
Agenţia a declarat că modificările aduse modului în care contractează industria vor reduce semnificativ costurile de producţie viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici