O carte pe zi: "Peyton Place", cu 12 milioane de exemplare vândute, şi "Întoarcerea la Peyton Place", de Grace Metalious

"Peyton Place" a fost/este un fenomen literar. Un roman scris de Grace Metalious în 1956, care a dobândit un succes enorm - s-a vândut până acum în peste 12 milioane de exemplare.

1185 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Peyton Place", cu 12 milioane de exemplare vândute, şi "Întoarcerea la Peyton Place", de Grace Metalious

O carte pe zi: "Peyton Place" şi "Întoarcerea la Peyton Place", de Grace Metalious

"Peyton Place" a fost/este un fenomen literar. Un roman scris de Grace Metalious în 1956, care a dobândit un succes enorm - s-a vândut până acum în peste 12 milioane de exemplare! (Într-o măsură, va fi avut un rol în acest succes şi soarta scriitoarei - a murit de tânără, la 39 de ani, de ciroză şi a lăsat multe opere neterminate). Dar nu a fost numai un fenomen literar. În 1956 a apărut romanul; în 1957, o adaptare pentru cinematograf; în 1959, a ieşit pe piaţă o urmare a romanului, "Întoarcerea la Peyton Place"; în 1961, o adaptare pentru cinematograf a noului roman; între 1964 şi 1969, reţeaua de televiziune ABC a produs un serial după "Peyton Place"; între 1972 şi 1974, NBC a produs un serial după "Întoarcerea la Peyton Place"; în 1977 a fost lansat un film de televiziune bazat pe serialul din 1964 - "Asasinat în Peyton Place"; în 1985 - alt film de televiziune bazat pe serialul din 1964 - "Petyton Place, generaţia următoare"; în 1989, formaţia Squeeze a introdus în albumul ei "Frank" cântecul "Peyton Place"; iar, în 2005, Barbara Delinsky a publicat romanul "Looking for Peyton Place". Prin urmare, aproape constant, vreme de peste două decenii, a fost întreţinută atenţia pentru creaţia lui Grace Metalious.

Şi-a scris cartea pe când avea 30 de ani, cu un alt titlu, schimbat de soţul ei în cel cu care a fost publicată. E numele unui orăşel inventat din Noua Anglie (combinaţie a mai multor localităţi de pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii).

Scriu editorii: "Statele Unite ale Americii, anii 40. Peyton Place este un orăşel liniştit din New England, dar faţadele elegante ale caselor victoriene şi cele dărăpanate ale locuinţelor din suburbii ascund o mulţime de drame. Tânăra Allison MacKenzie, fiica frumoasei Constance MacKenzie, nu este conştientă de secretul în care este învăluită naşterea ei şi de trecutul controversat al mamei sale. Tot ce contează pentru ea este prietenia cu Selena Cross, o fată isteaţă din pătura de jos a societăţii, maltratată de tatăl vitreg alcoolic...

Prin intermediul prozei sale captivante şi dezinhibate, Grace Metalious prezintă complexitatea anatomiei sociale a unei mici comunităţi din America, examinând vieţile locuitorilor săi, pasiunile şi viciile, ambiţiile şi înfrângerile, lipsa de reacţie sau violenţa, calităţile şi speranţele lor secrete, luptele şi, adesea, curajul lor".

"Întoarcerea la Peyton Place" surprinde orăşelul în anii '50. După un început presărat cu evenimente nu tocmai fericite, Allison MacKenzie cunoaşte gloria: primul său roman, "Castelul lui Samuel", devine bestseller. Dar succesul, oricât de plin de satisfacţii, poate avea un gust amar când admiraţia presei se transformă în hărţuire. Allison se întoarce la Peyton Place, în casa părintească, alături de mama sa, Constance. Dar va trebui să înfrunte din nou ura întregului oraş, o ură alimentată de invidie.

Două romane în care cititorul găseşte toate ingredientele unei cărţi populare şi de succes.

Grace Metalious - "Peyton Place". Editura Litera. Traducere din limba engleză şi note de Oana-Celia Gheorghiu. 507 pag. "Întoarcerea la Peyton Place". Editura Litera. Traducere din limba engleză şi note de Oana-Celia Gheorghiu. 317 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici