O legendă a baletului cubanez a murit la 98 de ani

Alicia Alonso, o legendă a baletului cubanez, care a dezvoltat un nou stil cu influenţe latino şi care a predat cursuri până în urmă cu un deceniu, deşi a fost oarbă încă de la vârsta de 20 de ani, a murit joi, la 98 de ani, a anunţat The National Ballet of Cuba, companie pe care a fondat-o.

203 afișări
Imaginea articolului O legendă a baletului cubanez a murit la 98 de ani

O legendă a baletului cubanez a murit la 98 de ani

Alicia Alonso era celebră pentru temperamentul puternic şi disciplina strictă şi a impresionat publicul cu stilul său de dans senzual şi dramatic.

A fost, de altfel, singura artistă latino-americană numită "prima ballerina assoluta", un titlu acordat extrem de rar pentru recunoaşterea excelenţei în acest domeniu.

La vârsta de 75 de ani a renunţat să mai danseze, dar şi-a continuat activitatea de profesor şi coregraf, potrivit Fox News.

Alicia Ernestina de la Caridad del Cobre Martinez del Hoyo s-a născut în Havana, pe 21 decembrie 1920. Şi-a făcut debutul ca balerină în Havana, la o vârstă fragedă, în 1931.

S-a lansat la nivel internaţional în SUA, pe Broadway, New York, în 1938, iar, în 1940, s-a alăturat echipei Ballet Theatre, în prezent American Ballet Theatre, ca primă balerină.

Primul rol principal l-a avut în "Giselle", pus în scenă în 1943, la Metropolitan Opera House din New York.

"Versiunile cubaneze" ale unor spectacole clasice, precum "Carmen", "Frumoasa adormită", "Coppelia", "Lacul Lebedelor", "Spărgătorul de nuci", au fost extrem de lăudate.

La vârsta de 20 de ani, Alicia Alonso a devenit oarbă, după desprindere de retină la ambii ochi. Putea vedea doar umbre şi, pe parcursul întregii cariere, s-a ghidat după reflectoarele de pe scenă.

După ce a cucerit teatre din capitalele lumii, printre care Balşoi din Moscova şi Opera din Paris, Alonso s-a întors în Cuba, în 1948, fondând Academia de Ballet, care a fost închisă în 1956 de guvernul lui Fulgencio Batista.

După revoluţia comunistă din 1959, condusă de Fidel Castro, Alonso şi soţul ei, coregraful Fernando Alonso, au înfiinţat The National Ballet of Cuba.

La nivel internaţional, Alonso a fost criticată pentru relaţia apropiată cu regimul lui Fidel Castro, dar, acasă la ea, era considerată o eroină.

A primit, de altfel, în 2000, Orden José Martí, cea mai înaltă distincţie de stat acordată în Cuba.

În 2015, Gran Teatro din Havana a primit numele ei, în semn de recunoaştere a contribuţiei la cultura cubaneză şi a "fidelităţii faţă de Revoluţie".

Foto: Hepta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici