O meduză şi un peşte, printre vedetele expoziţiei de roboţi româneşti din Capitală

Meduza robot, peştele-robot, robotul subacvatic şi quadcopterul sunt vedetele expoziţiei "The Robot Zoo", organizată de asociaţia X-Projects în perioada 7 - 13 aprilie, în Capitală, la Grand Cosmos, spaţiul expoziţional de la Băneasa Shopping City, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

205 afișări
Imaginea articolului O meduză şi un peşte, printre vedetele expoziţiei de roboţi româneşti din Capitală

O meduză şi un peşte, printre vedetele expoziţiei de roboţi româneşti din Capitală (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Expoziţia "The Robot Zoo" reprezintă un segment dedicat roboticii româneşti de spaţiul menţionat. X-Projects, Asociaţia studenţilor şi inginerilor cu activitate tehnico-ştiinţifică, va prezenta pasionaţilor de robotică cele mai recente invenţii ale sale, exemplarele dezvăluind mecanismul funcţionării animalelor prin reprezentarea biomecanicii unor exemplare de mari dimensiuni.

Vedetele X-Projects sunt meduza robot, peştele-robot, robotul subacvatic şi quadcopterul, toate realizări ale echipei care numără peste 30 de ingineri şi studenţi români pasionaţi de robotică şi biomecanică. Roboţii sunt gândiţi să fie folosiţi pentru monitorizarea schimbărilor mediului oceanic şi marin, a nivelului de poluare, pentru a înregistra şi fotografia viaţa marină, dar şi pentru a găsi obiecte pierdute.

Meduza robot imită comportamentul natural al organismului marin, care se închide şi se deschide precum o umbrelă. Cu opt braţe şi un înveliş transparent, meduza robot dispune de patru motoare electrice ce sunt folosite pentru a mişca braţele la viteze diferite, creând astfel reacţii distincte. În acest fel se poate mişca în diverse direcţii şi poate evita obstacole. Acest robot poate fi folosit pentru monitorizarea schimbărilor mediului acvatic şi pentru a înregistra/ fotografia viaţa marină.

Peştele-robot a fost dezvoltat pentru a înţelege mai bine caracteristicile biomecanice şi hidrodinamice ale unui peşte, elemente care îi vor putea ajuta pe viitor pe tinerii inventatori să poată construi vehicule ce pot fi utilizate în apă, mai eficiente şi autonome, folosind forme noi de propulsie.

Alt robot care va stârni interesul vizitatorilor şi se dovedeşte a fi foarte util în experienţa exploratorilor este cel subacvatic. Dotat cu o cameră video, acesta poate fi folosit pentru inspecţiile video subacvatice în scopul găsirii de obiecte pierdute.

Pe perioada celor şapte zile ale expoziţiei, membrii echipei X-Projects vor lucra la dezvoltarea a noi roboţi, oferind detalii atât despre aceste proiecte şi paşii care trebuie parcurşi pentru realizarea lor, cât şi despre exemplarele prezentate.

Asociaţia X-Projects a prezentat la sfârşitul anului trecut meduza robot şi peştele-robot la expoziţia Robot Safari organizată în prestigiosul Science Museum din Londra. În ultimii ani, echipa a participat şi a câştigat locuri fruntaşe la diverse competiţii internaţionale şi naţionale, precum NASA's Third Annual Lunabotics Mining Competition, care a avut loc în Florida, Robochallenge, Infomatrix şi Salonul de Inventică al Târgului Internaţional Gaudeamus.

Spaţiul dedicat roboticii româneşti face parte din programul platformei educative "Universitatea Cosmos", care îşi propune să completeze experienţa vizitatorilor prin susţinerea de activităţi educative conexe expoziţiei "The Robot Zoo". Astfel, pentru a oferi un cadru mai amplu dedicat domeniului biomecanicii şi roboticii, Grand Cosmos a încheiat un parteneriat cu Facultatea de Inginerie Mecanică a Universităţii Politehnice din Bucureşti. Studenţii facultăţii conduc tururi ghidate în expoziţie şi oferă astfel copiilor şi elevilor un plus de cunoştinţe generale despre lumea animalelor, prin prisma roboticii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici