O misterioasă explozie radio, cu un model asemănător cu o ”bătaie a inimii”, a fost detectată în spaţiu

  • Astronomii estimează că semnalul provine dintr-o galaxie aflată la aproximativ un miliard de ani lumină distanţă, dar nu se cunoaşte locaţia exactă şi cauza exploziei.
  • Exploziile radio de acest gen sunt atât de rapide şi neaşteptate încât sunt greu de observat.
  • Un studiu care detaliază descoperirile a fost publicat miercuri în revista Nature.
3222 afișări
Imaginea articolului O misterioasă explozie radio, cu un model asemănător cu o ”bătaie a inimii”, a fost detectată în spaţiu

O misterioasă explozie radio cu un model asemănător cu o ”bătaie a inimii” a fost detectată în spaţiu

Exploziile radio rapide, sau FRB (Fast Radio Bursts), sunt explozii intense de unde radio, de ordinul milisecundelor, cu origini necunoscute.
 
Primul FRB a fost descoperit în 2007 şi, de atunci, au fost detectate sute de astfel de flash-uri cosmice rapide, provenind din diverse puncte îndepărtate din univers.
 
Multe FRB eliberează unde radio foarte luminoase care durează cel mult câteva milisecunde înainte de a dispărea complet, iar despre aproximativ 10% dintre ele se ştie că se repetă şi au modele.
 
O resursă utilizată pentru a le detecta este un radiotelescop numit Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, sau CHIME, de la Dominion Radio Astrophysical Observatory din British Columbia, Canada.
 
Acest telescop, în funcţiune din 2018, observă constant cerul şi, pe lângă exploziile radio rapide, este sensibil la undele radio emise de hidrogenul îndepărtat din univers, potrivit CNN.
 
Astronomii care folosesc CHIME au observat ceva pe 21 decembrie 2019, care le-a atras imediat atenţia: o explozie radio rapidă care era "deosebită în multe feluri", potrivit lui Daniele Michilli, cercetător postdoctoral în cadrul Institutului Kavli pentru Astrofizică şi Cercetare Spaţială de la Massachusetts Institute of Technology.
 
Semnalul, numit FRB 20191221A, a durat până la trei secunde, ceea ce este de aproximativ 1.000 de ori mai mult decât exploziile radio rapide tipice.
 
Michilli monitoriza datele pe măsură ce acestea veneau de la CHIME, când a avut loc explozia. Semnalul este cea mai lungă durată de explozie radio rapidă de până acum.
 
A fost neobişnuit", a spus Michilli. „Nu numai că a fost foarte lung, durând aproximativ trei secunde, dar au existat vârfuri periodice care au fost remarcabil de precise, emiţând la fiecare fracţiune de secundă - bum, bum, bum - ca o bătaie de inimă. Aceasta este prima dată când semnalul în sine este periodic".
 
În timp ce FRB 20191221A nu s-a repetat încă, "semnalul este format dintr-un tren de vârfuri consecutive care am constatat că sunt separate de ~0,2 secunde", a spus el într-un e-mail.

O sursă necunoscută

Echipa de cercetare nu cunoaşte galaxia exactă din care a provenit explozia şi chiar şi estimarea distanţei de un miliard de ani-lumină este "foarte incertă", a spus Michilli. În timp ce CHIME este pregătit pentru a căuta explozii de unde radio, nu este la fel de bun la localizarea punctelor de origine ale acestora.
 
Dar semnalul conţine indicii despre locul de unde a venit şi ce l-ar fi putut cauza.
 
„CHIME a detectat acum multe FRB-uri cu proprietăţi diferite", a spus Michilli. „Am văzut unele care trăiesc în interiorul unor nori care sunt foarte turbulenţi, în timp ce altele par să se afle în medii curate. Din proprietăţile acestui nou semnal, putem spune că în jurul acestei surse există un nor de plasmă care trebuie să fie extrem de turbulent”.
 
Echipa de cercetători va continua să folosească CHIME pentru a monitoriza cerul în căutarea altor semnale de la această explozie radio, precum şi a altora cu un semnal similar, periodic. Frecvenţa undelor radio şi modul în care acestea se schimbă ar putea fi folosite pentru a ajuta astronomii să afle mai multe despre rata de expansiune a universului.
 
Această detecţie ridică întrebarea ce ar putea cauza acest semnal extrem pe care nu l-am mai văzut niciodată şi cum putem folosi acest semnal pentru a studia universul", a declarat Michilli. „Telescoapele viitoare promit să descopere mii de FRB-uri pe lună, iar în acel moment am putea găsi mult mai multe astfel de semnale periodice”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici