O specie de scorpion de mare gigant a fost descoperită în New Mexico

  • Oamenii de ştiinţă au descoperit în New Mexico o specie străveche şi gigantică de scorpion de mare, care a trăit între 307 şi 303 milioane de ani în urmă.
  • Astfel de scorpioni de mare sunt extrem de rari la nivel mondial, spun oamenii de ştiinţă
7690 afișări
Imaginea articolului O specie de scorpion de mare gigant a fost descoperită în New Mexico

Sursa foto: Twitter

Hibbertopterus lamsdelli avea o lungime de peste un metru şi a trăit probabil într-un estuar cu influenţă marină alimentat de delta unui râu, potrivit unui nou studiu publicat în revista Historical Biology.
 
Acesta aparţinea unui grup dispărut de animale artropode acvatice nevertebrate şi se hrănea probabil cu crustacee mici, larve de nevertebrate şi ouă de gasteropode, au declarat oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la Muzeul de Istorie Naturală din New Mexico, SUA.
 
Astfel de scorpioni de mare hibbertopteridieni sunt extrem de rari în întreaga lume, iar această fosilă recent pusă la pământ este doar al patrulea, şi "cel mai fiabil", astfel de specimen raportat din SUA, potrivit Independent.
 
„Hibbertopterus lamsdelli este important pentru că aceste fosile sunt atât de rare", a declarat coautorul studiului, Simon Braddy.
 
Este puţin probabil ca aceştia să se fi hrănit cu prăzi mari. În schimb, îşi foloseau apendicele anterioare pentru a explora substratul în căutare de animale infaunale de mică adâncime, cum ar fi crustaceele mici şi viermii", au scris cercetătorii în studiu.
 
În timp ce aceşti scorpioni de mare erau în general rari ca fosile, cercetătorii au spus că sunt abundenţi la nivel local în depozitele de roci sedimentare americane şi europene aparţinând acestei perioade de timp.
 
Fosilele studiate în cadrul cercetării au fost scoase la iveală din Formaţiunea Atrasado de la cariera Kinney, în comitatul Bernalillo din centrul statului New Mexico.
 
A fost colectată din partea superioară a patului 3 al carierei Kinney, un calcar bituminos de 15-16 cm grosime, de culoare preponderent ocru, laminat, de la calcar bituminos până la siltitură calcaroasă, denumit în general "patul peştilor", deoarece furnizează cele mai multe fosile de peşti din carieră", au subliniat cercetătorii.
 
Fosila este conservată sub forma unui strat de cuticulă carbonizată şi constă dintr-o parte şi un omolog incomplet", au adăugat ei.
 
Fosila descoperită reprezintă, probabil, o mutaţie a unui scorpion de mare, un proces care implică desprinderea exoscheletului său.
 
Fosila a fost transportată pe o distanţă scurtă şi a alunecat parţial, semn că exoscheletul nu s-a dezarticulat complet de corp.
 
„Avea puţin peste 1 m lungime şi era asemănătoare cu Hibbertopterus scouleri, din Scoţia, dar cu un segment de corp mai lat înainte de spinarea cozii, care la rândul ei era mai scurtă, cu chile mai paralele pe partea inferioară",a declarat Dr. Braddy. 
 
Spinii neobişnuiţi găsiţi pe picioarele scorpionului de mare au acţionat probabil pentru a ajuta la răspândirea sarcinii în timpul excursiilor lor.
 
„Hibbertopterus avea picioare de mers cu extensii spinoase la bază (Laden) pentru a-şi răspândi sarcina, iar chilele ventrale de pe telson [ultimul segment al abdomenului] funcţionau ca nişte şine de sanie pentru a reduce rezistenţa corpului", au scris oamenii de ştiinţă în studiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici