Oscar 2012 - în detalii şi fapte insolite - VIDEO

Cea de-a 84-a ediţie a premiilor Oscar, care vor fi decernate duminică, la Hollywood and Highland Center din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii notabile sau insolite.

1601 afișări
Imaginea articolului Oscar 2012 - în detalii şi fapte insolite - VIDEO

Oscar 2012 - în detalii şi fapte insolite

Dublu nominalizat la categoria "cea mai bună coloană sonoră", anul acesta, pentru "Calul de luptă/ War Horse" şi "Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului/ The Adventures of Tintin", John Williams adună în prezent 47 de nominalizări la Oscar. Doar Walt Disney a obţinut mai multe - 59, dintre care un record de patru în acelaşi an. Podiumul este completat de Woody Allen, care a obţinut pe parcursul carierei sale 23 de nominalizări, dintre care două anul acesta, pentru "Miezul nopţii în Paris/ Midnight in Paris".

Kathleen Kennedy şi Steven Spielberg sunt producătorii cu cele mai multe nominalizări la Oscar ("la categoria cel mai bun film"), fiecare cu şapte nominalizări.

Woody Allen l-a depăşit anul acesta pe Billy Wilder în topul artiştilor nominalizaţi pentru scenariul şi regia aceluiaşi film. Astfel, Allen a fost dublu nominalizat la aceste categorii de şapte ori.

Filmul iranian "Nader şi Simin, o despărţire" este primul scenariu în limba persană nominalizat la Oscar.

Pentru a doua oară în cariera sa, George Clooney a fost nominalizat la două categorii diferite pentru două filme diferite: "cel mai bun actor" ("Descendenţii") şi "cel mai bun scenariu adaptat" ("Ziua trădătorilor/ The Ides of March"). În 2005, el concura pentru Oscarul pentru cel mai bun rol secundar ("Syriana") şi pentru cel mai bun scenariu original ("Noapte bună şi noroc/ Good Night and Good Luck").

Meryl Streep este actriţa cu cele mai multe nominalizări la premiile Oscar - 17. Ea este urmată în top de Katharine Hepburn şi Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori. Streep a început această serie în 1979, cu "Vânătorul de cerbi", primul ei rol pe marele ecran. Anul următor, Streep a primit premiul Oscar pentru rolul din "Kramer contra Kramer", iar apoi, în 1983, un alt premiu Oscar pentru prestaţia din "Alegerea Sophiei".

În categoriile de interpretare, nouă sunt selecţionaţi pentru prima dată, în timp ce doi artişti (George Clooney şi Meryl Streep) au primit deja acest premiu. O singură actriţă, Michelle Williams, este pentru a doua oară consecutiv nominalizată, după ce anul trecut a fost selecţionată pentru rolul din "Blue Valentine".

"Pina" de Wim Wenders este primul documentar în 3D nominalizat la Oscaruri.

Şi istoria premiilor Oscar este marcată de cifre şi fapte insolite:

  • 3.400 este numărul de locuri din teatrul Hollywood and Highland Center (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.

  • 1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar, la doi ani după înfiinţarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

  • 1.500 este numărul jurnaliştilor şi angajaţilor din mass-media acreditaţi la Oscar.

  • 300 este numărul fericiţilor câştigători, aleşi prin tragere la sorţi, ai locurilor de lângă covorul roşu pe care vor defila celebrităţile.

  • 80 de ani este vârsta Jessicăi Tandy, în momentul în care a obţinut premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, în 1990, pentru rolul din "Şoferul doamnei Daisy".

  • 24 este numărul categoriilor de premii - cu excepţia celor pentru întreaga carieră -, însă pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii.

  • 36 este recordul selecţiilor la categoria cel mai bun film străin, deţinut de Franţa.

  • 13 este recordul de premii Oscar obţinute la categoria "cel mai bun film străin", deţinut de Italia. Franţa se situează pe locul al doilea, cu 12.

  • 19 este recordul de nominalizări la Oscar, deloc de invidiat, deţinut de inginerul de sunet Kevin O'Connel, care nu a obţinut niciodată acest trofeu.

  • 14 este recordul nominalizărilor obţinute de un film, deţinut ex-aequo de "Totul despre Eva" (1951) şi "Titanic" (1998).

  • 12 este recordul nominalizărilor la categoria celui mai bun regizor, deţinut de William Wyler.

  • 11 este recordul premiilor Oscar obţinute de un film, deţinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" şi "Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui".

  • 10 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut vreodată un premiu Oscar: Tatum O'Neal, în 1974.

  • 6 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut un premiu Oscar onorific: Shirley Temple, în 1935.

  • 4 este numărul premiilor Oscar câştigate de Katharine Hepburn.

  • 4 este numărul maxim de premii Oscar primite de un regizor în întreaga lui carieră - John Ford.

  • 3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici