Palatele reginei Elizabeth a II-a se degradează permanent

Încălzire vetustă, urme de azbest, infiltraţii de apă - palatele reginei Elizabeth a II-a se degradează, în lipsa unui nivel de întreţinere suficient, au anunţat deputaţii britanici într-un raport publicat marţi, în care se solicită o reducere a cheltuielilor familiei regale britanice.

305 afișări
Imaginea articolului Palatele reginei Elizabeth a II-a se degradează permanent

Palatele reginei Elizabeth a II-a se degradează permanent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Palatul Buckingham din Londra, reşedinţa principală a reginei Elizabeth a II-a, multe dintre cele 775 de camere nu au mai fost redecorate de peste 60 de ani, potrivit trezorierului reginei, Alan Reid, citat de AFP.

Lucrări de eliminare a azbestului, un produs toxic, au fost efectuate în acest castel construit în secolul al XVII-lea, al cărui sistem electric şi de încălzire sunt considerate desuete. Din acest motiv, se pierde multă energie, iar facturile de electricitate sunt exagerate, a subliniat raportul întocmit de Comitetul conturilor publice (PAC).

Un deputat britanic a dezvăluit că a constatat, în timpul unei vizite la Buckingham, o serie de infiltraţii ale apelor pluviale într-o galerie cu tablouri din palat.

Parlamentarii s-au alarmat, totodată, de starea în care se află Mausoleul regal ce conţine cavoul reginei Victoria şi al prinţului Albert, aflat pe domeniul Frogmore, lângă castelul Windsor, aflat la 40 de kilometri de Londra.

De 18 ani, acest mausoleu aşteaptă demararea unor lucrări de întreţinere, al căror cost este estimat la 3 milioane de lire sterline (3,6 milioane euro), iar starea sa se deteriorează: mausoleul a fost inclus pe lista monumentelor istorice considerate "cu risc mare" de degradare.

Castelul Windsor, în care regina îşi petrece weekendurile, reprezintă şi el un motiv de îngrijorare pentru parlamentari: o parte din acoperişul său şi sistemul său de conducte de apă au nevoie de reparaţii.

În total, aproape 40% din totalul proprietăţilor reginei se aflau, în 2012, sub un nivel de întreţinere suficient, afirmă autorii aceluiaşi raport.

"Casa regală trebuie să analizeze serios chestiunea lucrărilor de întreţinere în întârziere", a insistat Margaret Hodge, preşedinta PAC, însărcinată cu examinarea fondurilor alocate casei regale ("Sovereign Grant"). Această alocaţie publică anuală, de 37 milioane de euro în anul fiscal 2012-2013, contribuie la finanţarea vizitelor întreprinse de suverană, la acoperirea cheltuielilor salariale pentru angajaţi şi la mentenanţa şi întreţinerea palatelor regale.

Parlamentarii au cerut casei regale să îşi reducă cheltuielile anuale în această perioadă de austeritate bugetară.

Casa regală britanică a cunoscut un deficit de 2,3 milioane de lire sterline în anul fiscal 2011-2012, iar resursele financiare ale reginei au scăzut până la 1 milion de lire sterline, o cifră considerată "un minim istoric" de PAC.

Margaret Hodge a subliniat faptul că din 2007, casa regală britanică şi-a redus cheltuielile cu doar 5% pe an, în condiţiile în care mai multe ministere au cunoscut reduceri bugetare mai drastice.

Margaret Hodge a sugerat deschiderea palatelor regale către vizitatori pentru a obţine venituri. "Palatul Buckhingam este deschis doar 78 de zile pe an şi atrage doar o jumătate de milion de vizitatori. În comparaţie, Turnul Londrei atrage peste 2 milioane de vizitatori", a adăugat ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici