Povestea fascinantă a femeii care a convins cei mai puternici bărbaţi din lume să investească în compania sa, aparent revoluţionară

HBO a debutat documentarul despre fondatorul companiei Theranos, Elizabeth Holmes, săptămâna aceasta, dar drama care înconjoară fosta studentă de la Universitatea Stanford şi afacerea ei de testare a sângelui, acum defunctă, încă aşteaptă să fie judecată într-o sală de tribunal din California, transmite Yahoo Finance.

7408 afișări
Imaginea articolului Povestea fascinantă a femeii care a convins cei mai puternici bărbaţi din lume să investească în compania sa, aparent revoluţionară

Elizabeth Holmes: Povestea hipnotică a înălţării şi căderii lui Theranos

Holmes, acum în vârstă de 35 de ani, şi fostul director executiv al companiei Theranos, Ramesh "Sunny" Balwani, au fost acuzaţi de fraudă penală de un tribunal federal din oraşul San Jose, inima regiunii Silicon Valley. Dacă procurorii îşi fac treaba cum trebuie, cei doi pot fi trimişi la închisoare pentru acuzaţii de fraudare a investitorilor, a doctorilor şi a pacienţilor.

„Acesta este probabil cel mai mare caz de fraudă din districtul nordic din California", a remarcat Peter J. Henning, profesor şi autor al rubricii White Collar Watch din The New York Times. „Există o presiune asupra procurorilor de a obţine o condamnare."

Compania Theranos a fost fondată în anul 2003, dar a atras atenţia semnificativă doar la un deceniu mai târziu. Atunci, compania lui Elizabeth Holmes a început să „tachineze” tehnologia care presupune eliminarea nevoii de ace mari, pentru o gamă largă de teste de sânge.

Astfel, cu ajutorul unor „nanotaneri” (fiole foarte mici pentru recoltarea şi depozitarea mostrelor de sânge), era posibil ca acele să fie eliminate pentru totdeauna din procesul de recoltare a sângelui. Potrivit ideii lui Holmes, era nevoie doar de o înţepătură în vârful degetului pentru a recolta sânge, iar cu ajutorul aparaturii „revoluţionare” propuse de compania Theranos, puteau fi făcute peste 200 de teste, pentru afla potenţialele boli ale unei persoane. 

Compania de tehnologie, aparent revoluţionară, a obţinut ulterior investiţii de aproape 10 miliarde de dolari şi a recrutat un consiliu executiv de oameni puternici şi politicieni, precum fostul secretar de stat american, Henry Kissinger. Printre angajaţii companiei s-au numărat foşti parteneri de afaceri ai lui Steve Jobs, dar şi economistul american George Schultz. Rupert Murdoch a fost unul dintre investitorii cei mai de renume, acesta oferindu-i lui Holmes peste 100 de miliarde de dolari.

Povestea lui Holmes şi a companiei sale va fi subiectul unui film, rolul principal fiind jucat de actriţa Jennifer Lawrence. 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici