Prima ediţie a Festivalului Luminii a început: Proiecţii şi sisteme de iluminare arhitecturală, prezentate pe Calea Victoriei

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Lumii Spotlight a început, joi seară, în Bucureşti, locuitorii Capitalei fiind invitaţi să admire timp de trei zile diverse lucrări artistice, instalaţii, sisteme de iluminare arhitecturală şi videomapping-uri, prezentate pe Calea Victoriei, între Biblioteca Centrală Universitară şi Piaţa Naţiunilor Unite.

5019 afișări
Imaginea articolului Prima ediţie a Festivalului Luminii a început: Proiecţii şi sisteme de iluminare arhitecturală, prezentate pe Calea Victoriei

Prima ediţie a Festivalului Luminii a început: Proiecţii şi sisteme de iluminare arhitecturală, prezentate pe Calea Victoriei (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Prima ediţie a Festivalului Luminii este programată în perioada 23 - 25 aprilie, Calea Victoriei transformându-se cu această ocazie într-o expoziţie în aer liber.

Potrivit organizatorilor, respectiv Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), itinerariul pe care vor fi amplasate instalaţiile de artă seamănă cu un circuit amplasat într-unul din marile muzee ale lumii.

"Expoziţia începe în Piaţa Revoluţiei cu lucrarea Large Pendulum Wave, o instalaţie kinetică ce foloseşte 15 globuri luminoase de aproape un metru diametru, ce oscilează ritmic, la capătul unor cabluri fixate de un suport cu înălţime de 10 metri. (...) Traversând Calea Victoriei, în spatele bisericii Kretzulescu, pătrundem într-un spaţiu magic, un peisaj artificial sinestezic care crează o experienţă senzorială totală. Chill Voxel este o scenografie muzicală şi luminoasă, formată din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, ce dansează în bătaia vântului, într-un spectacol complex de sunet şi lumină, acoperind o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi. Secvenţa artistică durează 25 de minute, timp în care spectatorul este transportat în interiorul mai multor tablouri, alternând între momente contemplative şi ritmuri antrenante", informează PMB.

Printre clădirile iluminate cu ocazia Festivalului Luminii se află Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Naţional de Artă al României, Ministerul Afacerilor Interne, Teatrul Odeon, Cercul Militar Naţional, Palatul CEC şi Muzeul National de Istorie.

Deschiderea oficială a Spotlight Festival a fost marcată cu un concert susţinut de Robin and the Backstabbers şi Alternosfera, pe Strada Franceză din Centrul Istoric, joi, începând de la ora 20.00.

Circuitul artistic al festivalului cuprinde 23 de lucrări artistice, instalaţii, sisteme de iluminare arhitecturală şi videomapping-uri, în total, o suprafaţă de aproximativ 6.000 de metri pătraţi urmând să fie iluminată în cadrul festivalului, majoritatea instalaţiilor folosind surse de lumină LED, care au un consum redus de energie.

Un alt element inedit al festivalului este expoziţia de fotografie rezultată din campania "Lumină pentru România", derulată de Asociaţia Free Mioriţa în faţa Muzeului Naţional de Artă a României, cu scopul de descoperi şcoli şi oameni care nu au electricitate, pentru a le instala sisteme cu panouri fotovoltaice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici