Prinţesa Mette-Marit a Norvegiei va inaugura o expoziţie dedicată literaturii erotice

Prinţesa Mette-Marit a Norvegiei, pasionată de literatură, va participa la vernisajul unei ample expoziţii dedicate artei erotice norvegiene, care va include şi volume ale unor scriitori condamnaţi pentru obscenitate, informează people.com.

262 afișări
Imaginea articolului Prinţesa Mette-Marit a Norvegiei va inaugura o expoziţie dedicată literaturii erotice

Prinţesa Mette-Marit a Norvegiei va inaugura o expoziţie dedicată literaturii erotice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prinţesa Mette-Marit, în vârstă de 42 de ani, va deschide expoziţia "The Red Ruby - Erotic Transgression In Norwegian Literature", la Biblioteca Naţională din Oslo, pe 24 septembrie, a precizat casa regală a Norvegiei.

"Apreciem foarte mult faptul că prinţesa Mette-Marit va vernisa această expoziţie", a declarat Aslak Sira Myhre, directorul Bibliotecii Naţionale din Oslo, care a recunoscut însă şi faptul că unele dintre temele evenimentului, care relatează evoluţia literaturii erotice norvegiene de la 1880 până în prezent, sunt "controversate".

Titlul expoziţiei este inspirat din "The Red Ruby", un roman de Agnar Mykle, care a fost condamnat pentru obscenitate în 1957 şi, ulterior, interzis în librării.

Cartea, ce include "descrieri ale unor acte sexuale extreme", prezintă povestea unui student la economie, cu puţin timp înainte de Al Doilea Război Mondial, care sfidează convenţiile epocii.

Atât Mykle, care şi-a bazat romanul pe propriile experienţe, cât şi editorul său au fost anchetaţi şi puşi sub acuzare. Au scăpat de închisoare doar după ce întreaga carte a fost lecturată cu voce tare într-un tribunal din Oslo.

Însă acea luptă în justiţie pe care a dus-o pentru a-şi proba nevinovăţia au dus la divorţul scriitorului, care a suferit apoi o cădere nervoasă, înainte de a muri, în 1994.

Prinţesa Mette-Marit a Norvegiei, mamă a trei copii şi care se autodescrie ca un "şoarece de bibliotecă dedicat", vorbeşte adeseori în public despre pasiunea ei pentru lectură - inclusiv pentru cea mai populară ficţiune erotică din era modernă.

Întrebată dacă a citit volumele din franciza "50 Shades of Grey", prinţesa Mette-Marit a declarat pentru cotidianul norvegian Dagbladet: "Da, am citit o parte din acele cărţi". Apoi, râzând, prinţesa norvegiană a schimbat cu fermitate subiectul.

Prinţesa Mette-Marit este căsătorită cu Haakon, prinţul moştenitor al tronului Norvegiei. Cei doi s-au logodit în 2000, s-au căsătorit în 2001 şi au împreună doi copii - prinţesa Ingrid Alexandra, născută pe 21 ianuarie 2004, şi prinţul Sverre Magnus, născut pe 3 decembrie 2005. Prinţesa Mette-Marit mai are un fiu, Marius Borg Holby, născut pe 13 ianuarie 1997, provenind dintr-o relaţie pasageră, anterioară căsătoriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici