R.E.M. s-a destrămat. Michael Stipe: A fost ceva extraordinar - VIDEO

Grupul american rock R.E.M., care a lansat în peste 30 de ani de existenţă 15 albume şi numeroase piese de succes, precum "Everybody Hurts" şi "Losing My Religion", a anunţat că s-a destrămat, printr-un mesaj postat, miercuri, pe site-ul său oficial.

862 afișări
Imaginea articolului R.E.M. s-a destrămat. Michael Stipe: A fost ceva extraordinar - VIDEO

R.E.M. s-a destrămat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am luat decizia de a dizolva grupul", au anunţat membrii trupei R.E.M. în acest mesaj adresat "fanilor şi prietenilor", postat pe site-ul oficial al grupului.

"Plecăm cu un imens sentiment de gratitudine, de împlinire şi de uimire faţă de tot ceea ce am realizat. Tuturor acelora care, într-o zi, au fost emoţionaţi de muzica noastră, le mulţumim că ne-au ascultat", se afirmă în acelaşi mesaj.

Grupul R.E.M., înfiinţat în 1979 în statul american Georgia, şi-a lansat primul single, "Radio Free Europe", în 1981, care a devenit rapid o veritabilă "senzaţie" printre tinerii din circuitul colegiilor americane. Trupa a lansat 15 albume, printre care se numără "Murmur" - albumul de debut (1983), "Reckoning", "Document", "Out of Time" şi "Automatic For the People", din care face parte şi celebra piesă "Everybody Hurts".

Deşi a fost iniţial un cvartet, grupul R.E.M. a devenit un trio - Michael Stipe (voce), Peter Buck (chitară) şi Mike Mills (bas) -, după plecarea din trupă, în 1997, a toboşarului Bill Berry, din cauza unui anevrism cerebral.

"Un om înţelept a spus odată: «talentul, atunci când eşti la o petrecere, constă în a şti când trebuie să pleci». Noi am construit împreună ceva extraordinar. Am făcut acest lucru. Iar acum, vom renunţa la el. Sper că fanii îşi vor da seama că nu a fost o decizie uşoară. Însă orice lucru are un sfârşit şi noi am dorit să punem punct aşa cum trebuie, în felul nostru. A fost ceva extraordinar", a declarat Michael Stipe pe site-ul grupului.

Destrămarea trupei R.E.M. nu este rezultatul vreunui dezacord între muzicienii din componenţă, a ţinut să precizeze basistul Mike Mills, într-un alt mesaj postat pe site-ul trupei americane.

"Nu a existat niciun dezacord, nicio ceartă, niciun avocat care să creeze o ambuscadă. Am luat această decizie împreună, amical şi în interesul fiecăruia dintre noi. Am considerat că era momentul cel mai potrivit pentru asta", a adăugat Mike Mills.

Grup cult al rock-ului independent din anii 1980, R.E.M. a devenit în anii '90 una dintre cele mai populare trupe de pe scena internaţională, rivalizând cu irlandezii de la U2.

Primul lor album "Murmur" (1983), aparţinând stilului american underground, a fost lăudat de criticii de specialitate, iar editorii revistei Rolling Stone l-au desemnat "cel mai bun album al anului", devansând "Thriller" al cântăreţului Michael Jackson şi "Synchronicity" al trupei The Police.

Însă graţie albumelor "Out of time" (1991) şi "Automatic for the People" (1992) trupa ajunge pe culmile gloriei, cu piese precum "Losing My Religion", "Drive", "Man on the Moon", "Everybody Hurts" şi "Shiny Happy People". Albumul "Out of Time" s-a vândut în peste 4 milioane de copii doar în Statele Unite.

Următoarele albume nu au avut parte de acelaşi succes comercial, dar popularitatea grupului a rămas la cote atât de înalte, încât grupul Warner i-a reînnoit contractul în 1996 pentru suma, considerată astronomică pe atunci, de 80 de milioane de dolari.

În 1997, toboşarul Bill Berry a părăsit grupul, care a continuat fără el, împingând pentru o vreme în stilul său muzical spre sonorităţi mai electrice şi mai puţin melodioase, în comparaţie cu cele care i-au adus succesul pe plan mondial.

R.E.M. a lansat ultimul album de studio, intitulat "Collapse into now", în luna martie.

La fel ca Bono de la U2, membrii trupei R.E.M., şi în special liderul grupului, solistul Michael Stipe, au militat pentru numeroase cauze umanitare şi nu au ezitat să se lase prinşi în dezbaterile politice, susţinându-l astfel pe democratul John Kerry în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2004.

Trupa R.E.M. a militat, totodată, pentru închiderea închisorii Guantanamo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici