Regizorul Claude Chabrol a murit duminică, la vârsta de 80 de ani

Regizorul francez Claude Chabrol, reprezentant al Noului Val francez alături de Jean-Luc Godard şi Francois Truffaut, a murit duminică dimineaţă, la vârsta de 80 de ani.

24 afișări
Imaginea articolului Regizorul Claude Chabrol a murit duminică, la vârsta de 80 de ani

Regizorul Claude Chabrol a murit duminică, la vârsta de 80 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

A fost "un cineast francez uriaş, liber, impertinent, politic şi prolix", a declarat Christophe Girard, responsabil pe cultură al Primăriei din Paris, care a anunţat decesul.

Născut pe 24 iunie 1930 la Paris, Chabrol a regizat pelicule precum "Frumosul Serge" (1958), "Ceremonia" (1995) sau "Mulţumesc pentru ciocolată" (2000).

Regizorul Claude Chabrol a fost un reprezentant de seamă al "Noului Val" din cinematografia franceză, devenit cunoscut la sfârşitul anilor '50 şi începutul anilor '60. Ca şi ceilalţi colegi ai săi din "Noul val" - Jean-Luc Godard, François Truffaut, Eric Rohmer şi Jacques Rivette -, Chabrol a fost mai întâi critic de film pentru influenta revistă Cahiers du Cinema, înainte de a începe o carieră în regia de film.

De multe ori caracterizat drept cel mai comercial dintre regizorii "Noului Val" francez, Chabrol, fost critic de film, specialist în Hitchcock, a rămas un regizor prolific şi popular în timpul carierei sale.

Cea de-a doua soţie a lui Chabrol, actriţa Stéphane Audran, a jucat în mai multe dintre filmele lui, printre care şi "Soţia infidelă/ Femme infidèle". Însă cele mai "chabroliene" personaje au fost încarnate de Isabelle Huppert - servitoarea criminală din "Ceremonia/ La cérémonie" (1995) şi femeia care practica avorturi ilegale în "Une affaire de femmes" (1988).

În februarie 2009, Claude Chabrol a fost distins cu premiul Berlinale Camera pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a 59-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Cu această ocazie a fost proiectat ultimul său lungmetraj, "Bellamy", un film poliţist deprimant şi cu multe replici, în care joacă Gérard Depardieu.

Claude Chabrol a fost recompensat la Berlinală pentru întreaga carieră, la 50 de ani după ce a câştigat Ursul de Aur, pentru filmul "Les cousins". Chabrol a mai fost recompensat la Festivalul de la Berlin cu premiul FIPRESCI, în 1973, pentru "Les Noces Rouges".

Chabrol a mai fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră de Academia de Film Europeană, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici