REPORTAJ: Depeche Mode s-a întors miercuri la Bucureşti, cu un nou concert electrizant

Trupa Depeche Mode a adus miercuri seară, la Bucureşti, hiturile pe care a vibrat un stadion întreg, de la "Precious" până la "Personal Jesus" şi "I Feel You", într-un al doilea concert pe care l-a susţinut în România în ultimii zece ani, de data aceasta pentru promovarea albumului "Delta Machine".

1979 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Depeche Mode s-a întors miercuri la Bucureşti, cu un nou concert electrizant

REPORTAJ: Depeche Mode s-a întors miercuri la Bucureşti, cu un nou concert electrizant (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În faţa unei Arene Naţionale arhipline, Dave Gahan şi colegii săi de trupă au apărut pe ritmurile melodiei "Welcome to My Wold". La mai clasicul cântec "Angel", solistul Depeche Mode şi-a etalat tatuajele de sub vesta-semnătură pe care o poartă.

La "Walking in My Shoes", câteva zeci de mii de fani au cântat alături de trupă, în timp ce pe ecranele uriaşe din spatele scenei rulau montaje de imagini semnate de celebrul artist Anton Corbijn. De la simboluri minimaliste care făceau referire la logoul trupei la filme alb-negru cu membrii formaţiei şi tablouri vivante cu femei contorsionate, arta lui Corbijn a însoţit spectatorii într-o călătorie de două ore, cu un playlist care nu a dezamăgit niciunul dintre fanii de toate vârstele de la Arena Naţională.

"Bună seara, Bucureşti!", a spus Dave, la câteva minute de la începerea show-ului şi atât a fost nevoie ca să i se răspundă cu urale şi supunere tot restul concertului, când publicul a cântat când el a cerut să se cânte, a ridicat o mare de mâini când el şi-a ridicat mâinile şi, în principiu, a demonstrat că versurile "Reach out and touch faith" din "Personal Jesus" sună fix la fel de bine ca atunci când trupa a lansat single-ul.

Publicul a făcut tot ce i s-a cerut, mai puţin mişcările de dans pe care Dave Gahan le-a executat la milimetru, în acelaşi stil androgin, contorsionat, de cele mai multe ori asezonate cu o piruetă cu microfonul deasupra capului.

Şi au fost "Angel", "Walking in My Shoes", "Precious", "Black Celebration", "Policy of Truth" (unde a început dansul pe gazon şi în tribune), "Should Be Higher" şi "Barrel of a Gun", după care, Dave Gahan a fost înlocuit preţ de două melodii de Martin Gore. Revenirea pe scenă a solistului a inclus un remix al "A Pain that I'm Used to", dar şi "Personal Jesus".

Pentru bis, cei de la Depeche Mode au lăsat loc de "Just Can't Get Enough" şi "I Feel You".

Când toţi fanii adunaţi la Arena Naţională au început să se mişte într-o legănare veselă pe "Just Can't Get Enough", orice privitor din afara evenimentului ar fi putut crede, pe bună dreptate, că trupa Depeche Mode este rodul unui îndemn "diabolic" de tipul: "Hei, ce-ar fi dacă am face în aşa fel încât zeci de mii de oameni să danseze de pe un picior pe altul cu un zâmbet hipnotizat pe chip?".

La "I Feel You", Dave Gahan, la cei 51 de ani ai săi, nu a dezamăgit nici de data aceasta - a scăpat de vestă şi a încheiat concertul la bustul gol.

Cu un setlist similar celor din concertele precedente din acest turneu- care include peste 20 de melodii -, cu un scenografie pe cât de intens artistică pe atât de creată "la milimetru", cu dansul de derviş şi icnelile în microfon ale lui Dave Gahan şi melancolia lui Martin Gore, Depeche Mode la Bucureşti a însemnat o parte vrajă electrică şi o mare parte inginerie a perfecţiunii pe scenă, care a îmbinat trecutul cu prezentul trupei.

Concertul de la Bucureşti a fost al cincilea show din cadrul turneului de promovare a noului album "Delta Machine", după cele de la Nisa (4 mai), Tel Aviv (7 mai), Atena (10 mai) şi Sofia (12 mai).

Membrii trupei Depeche Mode au sosit în România marţi, în jurul orei 15.50 şi vor pleca la Istanbul, unde au programat un concert vineri.

Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a 32 de ani şi care însumează, până în prezent, 12 albume de studio, vândute în peste 100 de milioane de exemplare în toată lumea, Depeche Mode este unul dintre cele mai importante nume din istoria muzicii.

Rădăcinile Depeche Mode datează încă din 1976, când Vince Clarke şi Andrew Fletcher înfiinţau trupa No Romance in China. După venirea lui Martin Gore şi a lui Dave Gahan, ca solist vocal, în 1980, formula devine completă, iar numele se schimbă definitiv în Depeche Mode. Trupa debutează cu piesa "Photographic", semnează cu Mute Records şi lansează albumul de debut, "Speak and Spell", în 1981. După plecarea lui Clarke, grupul îşi reface forţele bazându-se pe compoziţiile lui Martin Gore şi lansează două noi albume, "A Broken Frame" (1982) şi "Construction Time Again" (1983).

"Some Great Reward", album apărut în 1984, a reprezentat pentru Depeche Mode afirmarea, atât din punct de vedere artistic, cât şi comercial. Seria succeselor a continuat cu "Black Celebration" (1986), "Music for the Masses" (1987), iar în 1990, apare celebrul "Violator", conţinând hiturile "Enjoy the Silence", "Policy of Truth" şi "Personal Jesus". La începutul anilor '90, perioada de maximă expansiune pentru muzica alternativă, Depeche Mode devine una dintre cele mai de succes formaţii din lume, iar LP-ul "Songs of Faith and Devotion" intră în topuri direct pe locul 1. După o pauză de patru ani, în 1997, Depeche Mode revine cu albumul "Ultra", promovat de hituri precum "Barrel of a Gun" şi "It's No Good", material urmat, în 2001, de "Exciter".

În octombrie 2005, Depeche Mode a lansat albumul de studio cu numărul 11, "Playing The Angel", iar turneul de promovare a materialului, "Touring The Angel", a înregistrat vânzări de peste 1,8 milioane de bilete în Europa şi, pentru prima dată în istoria trupei, a ajuns în România.

În 2009, trupa britanică şi-a lansat cel de-al 12-lea album, "Sounds of the Universe". În acelaşi an, Depeche Mode, care avea programat şi un concert la Bucureşti, în cadrul "Tour of the Universe", a luat o pauză de turneu, anulând o serie de show-uri, inclusiv cel din Capitală, din cauză că solistul Dave Gahan, s-a îmbolnăvit. Acesta a fost spitalizat de urgenţă, pe 12 mai 2009, la Atena, fiind suspectat de gastroenterită. Ulterior, acesta a fost operat de o tumoare canceroasă la vezica urinară. Trupa şi-a reluat turneul în iunie 2009, la Leipzig, în Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici