Roman Polanski intenţionează să regizeze un film despre afacerea Dreyfus în Polonia

Cineastul franco-polonez Roman Polanski intenţionează să regizeze un film despre afacerea Dreyfus în Polonia, după ce se va asigura că nu va avea probleme legale în legătură cu condamnarea sa din Statele Unite ale Americii pentru raporturi sexuale cu o minoră, din 1977.

109 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski intenţionează să regizeze un film despre afacerea Dreyfus în Polonia

Roman Polanski (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Roman Polanski, în vârstă de 80 de ani, născut la Paris, şi-a petrecut o parte din copilărie în Cracovia, unde intenţionează să filmeze noua producţie, până la ocuparea oraşului de trupele naziste. Regizorul a reuşit să scape din ghetoul evreiesc din Cracovia, însă mama lui şi-a pierdut viaţa în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

"Roman Polanski se gândeşte să filmeze în Polonia un lungmetraj despre afacerea Dreyfus", a declarat Jerzy Stachowicz, avocatul polonez al regizorului.

Pentru acest proiect cinematografic, al cărui titlu provizoriu este "D", cineastul franco-polonez va colabora din nou cu Robert Harris, scenaristul filmului său "Marioneta/ The Ghost Writer", şi cu producătorii Robert Benmussa şi Alain Sarde. Nu au fost anunţaţi deocamdată actorii din distribuţia filmului.

După Revoluţia Franceză, afacerea Dreyfus a fost, din punct de vedere cronologic, evenimentul cel mai marcant din istoria contemporană a Franţei. În 1894, ofiţerul francez Alfred Dreyfus, provenind dintr-o familie evreiască, a fost acuzat pe nedrept de trădare, pentru o presupusă transmitere a secretelor militare franceze către ambasada Germaniei din Paris, condamnat la închisoare pe viaţă şi încarcerat pe Insula Diavolului din Guiana Franceză. Deşi a fost graţiat după cinci ani, a fost nevoie să treacă 12 ani pentru ca reabilitarea sa să fie completă, în 1906.

Institutul de film polonez a precizat că Roman Polanski a închiriat un apartament în Cracovia, a vizitat oraşul şi împreună cu familia a fost să vadă fostul lagăr de concentrare de la Auschwitz, transformat în muzeu.

Robert Benmussa, producătorul care a colaborat cu Polanski la filmul "Pianistul" (2002), recompensat cu trei premii Oscar, inclusiv pentru regie, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că nu s-a luat încă o decizie definitivă în legătură cu demararea proiectului.

"Trebuie să ne asigurăm că filmările nu vor fi întrerupte din motive legale", a declarat Benmussa.

Roman Polanski, regizorul unor filme clasice precum "Rosemary's Baby" şi "Chinatown", a pledat vinovat în 1977 la acuzaţiile de a fi întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer, în timpul unei şedinţe foto acompaniată de şampanie şi droguri, iar în anul 1978 a părăsit Statele Unite, de teamă să nu fie condamnat la ani grei de închisoare.

În 2009, Polanski a fost reţinut în oraşul elveţian Zurich pe baza unui mandat de arestare vechi de 31 de ani şi arestat la domiciliu. Cineastul a fost eliberat în 2010, după ce autorităţile elveţiene au decis să nu îl extrădeze în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Justiţie din Polonia nu a comentat în legătură cu faptul dacă Polanski va fi sau nu extrădat în Statele Unite. Potrivit legislaţiei poloneze, dacă Statele Unite adresează Poloniei o cerere de extrădare, aceasta va fi soluţionată la tribunal, deşi decizia judecătorească ar putea fi respinsă, în anumite situaţii, de Ministerul de Justiţie.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici