Sarcina prinţesei Catherine, motiv de bucurie şi îngrijorare în Marea Britanie

Sarcina ducesei Catherine este atât motiv de bucurie, cât şi de îngrijorare pentru britanicii preocupaţi de starea de sănătate a soţiei prinţului William, dar şi de modificările constituţionale necesare pentru ca bebeluşul să urce pe tron indiferent dacă va fi fată sau băiat.

1356 afișări
Imaginea articolului Sarcina prinţesei Catherine, motiv de bucurie şi îngrijorare în Marea Britanie

Ducesa de Cambridge (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La peste un an şi jumătate de la somptuoasa căsătorie a lor, prinţul William şi soţia lui Catherine, ambii în vârstă de 30 de ani, au anunţat, luni, că aşteaptă primul lor copil, care va ocupa poziţia a treia în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii.

Vestea a entuziasmat întregul regat şi a apărut pe prima pagină în toată presa britanică, inclusiv în The Guardian, un cotidian de stânga şi antimonarhist. Referitor la acelaşi subiect Daily Telegraph, ziar monarhist, se întreba despre o posibilă sarcină gemelară.

Felicitările au continuat să curgă, marţi, din lumea întreagă. După cele exprimate încă de luni de premierul britanic David Cameron şi de preşedintele american Barack Obama, a venit rândul şefului guvernului australian, Julia Gillard, să salute veştile bune din direcţia Casei Regale Britanice, care "vor aduce bucurie pentru atât de mulţi oameni din lumea întreagă". Omologul ei neozeelandez, John Key, a spus că ştirea despre sarcina prinţesei Catherine este una "fabuloasă".

Fratele prinţului William, Harry, aflat în prezent în Afganistan în calitate de pilot de elicopter, a fost informat prin e-mail despre viitorul lui statut de unchi. Această naştere îl va face să piardă un loc în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii.

Fericitul eveniment a fost însă umbrit de internarea prinţesei Catherine la spitalul King Edward al VII-lea din centrul Londrei, din cauza "hyperemesis gravidarum", o formă severă de greţuri matinale care se manifestă prin ameţeală şi stare de vomă.

Spitalizarea prinţesei a grăbit anunţul despre sarcină, care este "în primele stadii", potrivit casei regale.

Hiperemeza, care desemnează în vocabularul medical vărsături continue, apare în special în primele trei luni de sarcină.

"Alteţa Sa regală trebuie să rămână la spital mai multe zile şi va avea nevoie apoi de o perioadă de odihnă", se indică în comunicatul dat publicităţii de palatul regal britanic.

După ce şi-a petrecut noaptea în apartamentul său din palatul Kensington, prinţul William, fiul cel mare al prinţului Charles şi al prinţesei Diana, al doilea în ordinea de succesiune la tron, a revenit marţi, spre sfârşitul dimineţii la spitalul unde este internată soţia lui. Pippa, sora lui Catherine, şi părinţii ei sunt şi ei aşteptaţi să sosească la spital în cursul zilei de marţi, afirmă presa britanică.

Vestea despre sarcina prinţesei Catherine a relansat dezbaterea despre necesitatea de finalizare a reformei regulamentului de succesiune, care prevede încă faptul că o fiică a prinţului William nu va putea "să acceadă la tron decât dacă nu are un frate", a declarat profesorul Rebecca Probert de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Warwick din Marea Britanie.

Pentru a modifica aceste reguli vechi de peste 300 de ani, este nevoie de acceptul celor 16 ţări din Commonwealth, al căror şef de stat este regina Elizabeth a II-a. Acest accept a fost obţinut în octombrie 2011, cu ocazia unei reuniuni ce a fost organizată în Australia.

Următorul pas în acest sens este acela ca reforma să fie adoptată în fiecare dintre cele 16 ţări. Luni, vicepremierul britanic Nick Clegg, a spus că guvernul său face în aceste zile "ultimele retuşuri" ale acestei propuneri de lege care va aduce "o schimbare foarte mare".

Sarcina prinţesei Catherine, al cărei bebeluş se va naşte în primăvara anului 2013, va creşte şi mai mult popularitatea record de care se bucură în această perioadă monarhia britanică. Milioane de britanici au celebrat cu mare fast în 2012 jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a, care, la vârsta de 86 de ani, a aniversat 60 de ani de domnie pe tronul britanic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici