SCANDAL în Statele Unite: O TABĂRĂ de vacanţă inspirată din trilogia "Jocurile foamei" naşte controverse

O tabără de vacanţă din Florida inspirată din "Jocurile foamei", care propune activităţi inspirate din trilogia literară, a generat un scandal uriaş în Statele Unite, în timp ce conducerea taberei se apără spunând că a dorit "să promoveze spiritul de echipă".

677 afișări
Imaginea articolului SCANDAL în Statele Unite: O TABĂRĂ de vacanţă inspirată din trilogia "Jocurile foamei" naşte controverse

SCANDAL în Statele Unite: O TABĂRĂ de vacanţă inspirată din trilogia "Jocurile foamei" naşte controverse

La începutul acestei luni, un articol apărut în cotidianul american Tampa Bay Times evoca o tabără de vacanţă, denumită "Florida Country Day School", aflată în Largo, în Florida, care primeşte adolescenţi pentru o săptămână, relatează allocine.fr.

Organizatorii propuneau activităţi în aer liber, inspirate din trilogia literară "Jocurile foamei/ The Hunger Games", scrisă de Suzanne Collins: ceremonia de primire a fost organizată la fel ca în cărţi, organizarea de cursuri de tras cu arcul, etc.

Însă jurnalista de la Tampa Bay Times, venită la faţa locului pentru o săptămână pentru a face un reportaj, a constatat că adolescenţii din tabără intrau puţin cam prea mult în pielea personajelor, folosind în timpul tuturor activităţilor cuvântul "crimă" când se refereau la debarasarea de ceilalţi concurenţi şi "adversari".

Autoarea articolului a considerat că tinerii pătrunseseră puţin prea mult în universul acestei saga care descrie un viitor planetar mai degrabă terifiant.

În timp ce presa americană se inflamează, conducerea taberei a ieşit la rampă, încercând să stingă acest " început de incendiu", dând asigurări că legăturile cu romanele din trilogia "Jocurile foamei" reprezintă doar o metodă de marketing.

Directorii taberei s-au apărat în faţa criticilor care le-au fost aduse spunând că au dorit doar să promoveze "spiritul de echipă".

Nominalizat la Globul de Aur şi cu alte 27 de premii la activ, filmul "Jocurile foamei" prezintă povestea tinerei Katniss (Jennifer Lawrence), care trăieşte în Panem, naţiunea totalitară situată peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord, într-un viitor al degradării umane apropiate de stadiul extincţiei.

Panem este divizat în 12 districte şi Capitoliu, iar în fiecare an un concurs sângeros presupune ca doi tineri reprezentanţi ai fiecărui district aleşi prin tragere la sorţi să ia parte la "Jocurile foamei". Parţial divertisment, parţial cruzime fără limite, jocul este televizat, iar cetăţenii din Panem sunt obligaţi să privească. Când sora de 16 ani a lui Katniss este selectată să se lupte, aceasta se oferă să îi ia locul. Alături de Peeta (Josh Hutcherson), băiatul din acelaşi district cu ea, Katniss este aruncată într-o luptă pe viaţă şi pe moarte împotriva altor 22 de participanţi, dintre care unii antrenaţi o viaţă întreagă pentru acest concurs.

Scriitoarea Suzanne Collins a adaptat ea însăşi scenariul pentru film, în colaborare cu scenaristul Billy Ray şi cu regizorul Gary Ross, iar protagonista peliculei, actriţa Jennifer Lawrence, a făcut totul pentru a putea intra cât mai bine în pielea curajoasei eroine din Panem: în cadrul unui program intensiv de pregătire, cu două anternamente pe zi, ea a învăţat să tragă cu arcul chiar de la medaliata olimpică originară din Georgia, Khatuna Lorig, a luat lecţii de călarie, lupte, parkour şi yoga.

Filmul "Jocurile foamei" a avut încasări de 691,2 milioane de dolari pe plan mondial. Cel de-al doilea opus din această trilogie, intitulat "Jocurile foamei: Sfidarea/ The Hunger Games: Catching Fire", va avea premiera pe marile ecrane din România pe 22 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici