Scriitorul de romane SF Iain Banks a anunţat că suferă de cancer: "Voi mai avea doar câteva luni de trăit"

Scriitorul scoţian Iain Banks a dezvăluit miercuri, pe site-ul său, că suferă de un cancer incurabil al vezicii biliare, aflat în stadiu avansat şi că mai are de trăit cel mult un an.

1879 afișări
Imaginea articolului Scriitorul de romane SF Iain Banks a anunţat că suferă de cancer: "Voi mai avea doar câteva luni de trăit"

Scriitorul de romane SF Iain Banks (Imagine: Wikipedia)

În vârstă de 59 de ani, scriitorul scoţian, care a publicat 12 romane science-fiction şi 14 de literatură tradiţională, a spus că analizele medicale de la sfârşitul lunii martie au relevat prezenţa unui cancer la vezica biliară care s-a extins la ficat, "probabil la pancreas", la ganglionii limfatici şi care a generat o tumoare în jurul unor vase sangvine.

"Concluzia, acum, mă tem că, în calitate de bolnav de un cancer avansat la vezica biliară, voi mai avea doar câteva luni de trăit şi este puţin probabil să mai trăiesc un an", a scris romancierul în mesajul postat pe site-ul său.

"Se pare că noul meu roman, «The Quarry», va fi ultimul meu roman", a adăugat el.

Cu umorul negru care îl caracterizează, Iain Banks spune că i-a cerut partenerei sale de viaţă Adele "să îi facă onoarea de a deveni văduva sa".

"Iertaţi-mă, dar pentru noi, umorul macabru ne ajută. În momentul în care acest comunicat va fi publicat, noi vom fi căsătoriţi şi plecaţi într-o scurtă lună de miere", a adăugat romancierul.

Editura sa, Little Brown, încearcă să devanseze data lansării ultimului său roman, prevăzută pentru acest an, pentru a-i oferi scriitorului şansa de a-l vedea în librării înainte de a muri.

Iain Banks spune că intenţionează să apeleze la chimioterapie pentru a-şi prelungi viaţa.

Iain Banks a cunoscut succesul în 1984, odată cu apariţia romanului său de debut, "The Wasp Factory" ("Fabrica de viespi"), care prezintă povestea sumbră a unui copil scoţian, ucigaş al altor trei copii din familia sa, înainte de a împlini vârsta de 10 ani.

Romancierul scoţian s-a afirmat şi cu romanele sale de science-fiction, printre care se remarcă seria de nouă volume intitulată "The Culture", a cărei acţiune se desfăşoară într-o mare civilizaţie pangalactică.

Iain Banks este renumit şi pentru stilul său frenetic de a scrie, fiind capabil să termine de scris un roman în mai puţin de trei luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici