Simulare a planetei Marte. NASA dezvăluie habitatul "marţian" pentru experimente de un an de zile pe Pământ

  • Timp de un an întreg, patru persoane vor trăi într-o simulare a planetei Marte pentru a ajuta Nasa să se pregătească pentru explorarea umană a acesteia.
  • În timpul simulării, membrii echipajului vor desfăşura diferite tipuri de activităţi ale misiunii, cum ar fi simularea unor ieşiri în spaţiu şi operaţiuni robotice.
  • Pentru a fi cât mai realist pentru Marte, aceştia se vor confrunta, de asemenea, cu factori de stres din mediul înconjurător, cum ar fi limitarea resurselor, izolarea şi defectarea echipamentelor.
297 afișări
Imaginea articolului Simulare a planetei Marte. NASA dezvăluie habitatul "marţian" pentru experimente de un an de zile pe Pământ

Sursa foto: Twitter

Patru camere mici, o sală de gimnastică şi mult nisip roşu. NASA a prezentat marţi noul său habitat de simulare a planetei Marte, în care voluntarii vor trăi timp de un an de zile pentru a testa cum va fi viaţa în cadrul viitoarelor misiuni către vecina Pământului.
 
Instalaţia, creată pentru trei experimente planificate, denumite Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA), se află la masiva bază de cercetare a agenţiei spaţiale americane din Houston, Texas.
 
Patru voluntari vor începe primul experiment în această vară, în timpul căruia NASA intenţionează să le monitorizeze sănătatea fizică şi mintală pentru a înţelege mai bine rezistenţa oamenilor pentru o izolare atât de lungă, potrivit Bangkok Post.
 
Cu aceste date, NASA va înţelege mai bine "utilizarea resurselor" de către astronauţi pe Marte, a declarat Grace Douglas, cercetător principal al experimentelor CHAPEA.
 
Putem începe cu adevărat să înţelegem cum îi sprijinim cu ceea ce le oferim, iar acestea vor fi informaţii foarte importante pentru a lua aceste decizii critice privind resursele", a declarat în timpul unui tur de presă al habitatului.
 
O astfel de misiune îndepărtată vine cu "limitări de masă foarte stricte", a adăugat ea.

Viaţa pe ”simulatorul” Marte

Voluntarii vor trăi în interiorul unei locuinţe de 1.700 de metri pătraţi, denumită "Mars Dune Alpha", care include două băi, o fermă verticală pentru cultivarea salatei, o cameră dedicată îngrijirii medicale, o zonă de relaxare şi mai multe posturi de lucru.
 
O trapă de aer duce la o reconstrucţie "în aer liber" a mediului marţian, deşi se află tot în interiorul hangarului.
 
Mai multe piese de echipament pe care astronauţii le-ar folosi probabil sunt împrăştiate pe podeaua acoperită cu nisip roşu, inclusiv o staţie meteo, o maşină de făcut cărămizi şi o mică seră.
 
Există, de asemenea, o bandă de alergare pe care astronauţii închipuiţi vor merge suspendaţi de curele pentru a simula gravitaţia mai mică a planetei roşii.
 
Chiar nu-i putem pune să se plimbe în cerc timp de şase ore", a glumit Suzanne Bell, şefa Laboratorului de Sănătate Comportamentală şi Performanţă al NASA.
 
Patru voluntari vor folosi banda de alergare pentru a simula deplasări lungi în exterior pentru a colecta mostre, a strânge date sau a construi infrastructura, a spus ea.
 
Membrii primei echipe de experiment nu au fost încă numiţi, dar agenţia a precizat că selecţia "va urma criteriile standard ale NASA pentru candidaţii candidaţi la astronauţi", punând un mare accent pe pregătirea în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii.
 
Cercetătorii vor testa în mod regulat răspunsul echipajului la situaţii stresante, cum ar fi restricţionarea disponibilităţii apei sau defecţiuni ale echipamentelor.

Habitatul are o altă caracteristică specială: a fost imprimat în 3D

Aceasta este una dintre tehnologiile pe care NASA le analizează ca potenţial pentru a construi habitate pe alte suprafeţe planetare sau lunare", a declarat Douglas.
 
NASA se află în primele etape de pregătire a unei misiuni pe Marte, deşi agenţia se concentrează în principal pe viitoarele misiuni Artemis, care au ca scop întoarcerea oamenilor pe Lună pentru prima dată în jumătate de secol.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici