Soluţia ONU pentru a atinge obiectivele climatice: Oglinzi gigantice care să reflecte lumina solară departe de Pământ

  • Oglinzi gigantice care să reflecte lumina solară departe de Pământ ar putea fi necesare pentru a atinge obiectivele climatice, potrivit ONU.
  • Geoingineria solară ar putea inversa cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, dar este nevoie de mai multe cercetări.
2244 afișări
Imaginea articolului Soluţia ONU pentru a atinge obiectivele climatice: Oglinzi gigantice care să reflecte lumina solară departe de Pământ

Sursa foto: Twitter

Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, ar putea fi necesare oglinzi gigantice poziţionate pentru a reflecta lumina solară în spaţiu pentru a îndeplini obiectivele climatice.
 
Modificarea radiaţiei solare (SRM), cunoscută şi sub numele de geoinginerie solară, se numără printre propunerile Programului ONU pentru Mediu de a utiliza o tehnologie radicală pentru a evita o urgenţă climatică, potrivit Independent.
 
SRM este singura abordare cunoscută care ar putea fi folosită pentru a răci Pământul în câţiva ani", se arată în raportul întocmit de un grup de experţi în domeniul climei.
 
„Simulările modelelor climatice arată în mod constant că SRM ar putea compensa o parte din efectele creşterii gazelor cu efect de seră asupra climei globale şi regionale, inclusiv asupra ciclurilor carbonului şi apei, dar ar putea exista o schimbare climatică reziduală substanţială sau supracompensatoare la scară regională”.
 
Raportul a constatat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine impactul social şi de mediu al tehnologiilor de geoinginerie.
 
Alte tehnologii menţionate în raport au inclus injectarea unor cantităţi mari de aerosoli în atmosfera superioară pentru a bloca Soarele.
 
Nu este prima dată când oglinzile spaţiale au fost propuse ca modalitate de atenuare a celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice, fostul candidat la preşedinţia SUA Andrew Yang publicând în special un plan de geoinginerie a planetei în 2019.
 
Propunerea sa de a plasa pe orbită oglinzi spaţiale pliabile gigantice pe orbită ar costa 4 860 miliarde de dolari şi ar dura aproximativ două decenii pentru a fi implementate.
 
ONU a remarcat că eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră nu sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de 1,5°C stabilit în Acordul de la Paris.
 
Inger Andersen, directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, a precizat că MRS nu ar trebui să fie considerat un substitut pentru obiectivele actuale de reducere a emisiilor.
 
Nu elimină carbonul din atmosferă. De asemenea, SRM nu va îmbunătăţi mediul înconjurător şi nici nu va aborda cauzele profunde ale schimbărilor climatice", a spus ea.
 
„Cel mai bun pariu al nostru pentru un viitor prosper şi echitabil rămâne să depunem munca grea inevitabilă pentru a obţine stabilitatea climatică prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a crea o planetă fără poluare şi societăţi care trăiesc în armonie cu natura”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici