Struţul, mascota oraşului Bistriţa. Statuete colorate, pe străzile oraşului - FOTO

Zece statuete în formă de struţ, realizate din fibră de sticlă şi viu colorate, decorează, începând de joi, străzile oraşului Bistriţa, anunţând în felul acesta deschiderea primei ediţii a Târgului turistic medieval care va fi organizat în acest sfârşit de săptămână.

1090 afișări
Imaginea articolului Struţul, mascota oraşului Bistriţa. Statuete colorate, pe străzile oraşului - FOTO

Zece statuete în formă de struţ, amplasate în Bistriţa cu ocazia Târgului turistic medieval (Imagine: Cristiana Sabău/Mediafax Foto)

Struţii realizaţi din fibră de sticlă şi amplasaţi în centrul oraşului au costat 42.000 de lei, bani alocaţi de Consiliul Local Bistriţa miercuri seară, printr-o rectificare a bugetului pe anul în curs. Struţii reprezintă mascota oraşului, desemnată anul acesta în urma unui concurs de idei realizat de Primăria Bistriţa şi validată ulterior printr-o hotărâre a Consiliului Local din luna martie.

Atunci, aleşii locali au aprobat un slogan, o siglă şi o mascotă care vor fi folosite pentru promovarea turistică a Cetăţii Medievale Bistriţa. Sloganul este "Bistriţa - Poarta Transilvaniei", sigla este o reprezentare stilizată a Bisericii Evanghelice şi a Ansamblului Sugălete, iar mascota este struţul cu potcoava în cioc.

Atât struţul cu potcoavă în cioc, cât şi sigla şi sloganul vor fi promovate între 28 şi 30 octombrie în cadrul primei ediţii a Târgului turistic medieval la care vor participa reprezentanţi din toate cele şapte cetăţi medievale din Transilvania - Braşov, Sebeş, Mediaş, Sighişoara, Cluj, Sibiu şi Bistriţa, cunoscute sub numele de Siebenburgen şi fondate de coloniştii saşi.

Toate oraşele vor avea standuri de promovare în centrul istoric al Bistriţei, acestea urmând să poată fi vizitate începând de vineri. Tot atunci va făcut şi un tur cu ghid al centrului istoric, va fi deschis un târg al artizanilor cu demonstraţii ale meşteşugarilor.

Tot vineri, bistriţenii vor putea vizita, în "Noaptea albă a monumentelor istorice", Biserica Evanghelică, Biserica Romano-Catolică, Biserica "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", Complexul Muzeal Judeţean, Galeriile de Artă "Arcade 24", Sinagoga, Casa Argintarului şi Turnul Dogarilor.

Sâmbătă, în cea de-a doua zi de târg, va avea loc Congresul Siebenburgen, în care va fi lansat ghidul turistic "Siebenburgen" şi vor avea loc dezbateri privind protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural medieval. În program mai sunt incluse o expoziţie culinară "Meniul anului la Bistriţa", animaţie la standul Cetăţii Bistriţa, dansuri medievale, carnaval cu DJ şi concerte live.

Duminică va fi un maraton de caricatură pentru stabilirea unui record mondial, realizat de caricaturistul Ştefan Popa Popa's şi elevii săi. Astfel, timp de 10 ore, echipa de caricaturişti condusă de maestrul Ştefan Popa Popa's va încerca să stabilească un record mondial, prin realizarea unui număr cât mai mare de portrete ale bistriţenilor şi ale turiştilor. La finalizarea lor, lucrările vor fi oferite gratuit celor dornici să contribuie la stabilirea acestui record. Până la sfârşitul zilei se estimează că vor fi realizate cel puţin 3.000 de lucrări.

Întreg procesul va fi filmat, pentru ca imediat după încheierea târgului să se facă demersurile necesare pentru atestarea recordului de către Guiness Book of Records.

Târgul turistic medieval este un eveniment organizat de Primăria Bistriţa în perioada 28-30 octombrie şi urmăreşte promovarea turistică a oraşului-poartă a Transilvaniei.

Proiectul "Promovarea turistică a Cetăţii Medievale Bistriţa" este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 5 - ''Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului''.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici