Superman a renunţat la cetăţenia americană şi i-a înfuriat pe conservatorii din Statele Unite

Superman, unul dintre cei mai emblematici super-eroi americani, i-a înfuriat pe conservatorii din Statele Unite prin decizia lui, prezentată într-un volum de benzi desenate, de a renunţa la cetăţenia americană pentru a deveni "cetăţean al lumii".

539 afișări
Imaginea articolului Superman a renunţat la cetăţenia americană şi i-a înfuriat pe conservatorii din Statele Unite

Superman a renunţat la cetăţenia americană şi i-a înfuriat pe conservatorii din Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eroul în costum albastru şi capă roşie a provocat stupoare în rândul cititorilor, în cel de-al 900-lea număr al revistei de benzi desenate în care apare, anunţându-i pe conducătorii de la Casa Albă că doreşte să devină cetăţean al lumii.

"Acesta este motivul pentru care intenţionez să mă adresez mâine Naţiunilor Unite pentru a le informa că renunţ la cetăţenia americană. Dreptatea şi justiţia pentru America nu-mi mai sunt de ajuns", a declarat super-eroul.

Decizia lui - declanşată de decepţia lui Superman faţă de reacţiile provocate de sprijinul pe care l-a acordat manifestanţilor pentru democraţie din Iran - a declanşat o polemică ce a depăşit cu mult graniţele unei reviste de benzi desenate.

Mike Huckabee, fost candidat din partea republicanilor pentru alegerile prezidenţiale americane, s-a alăturat valului de critici weekend-ul trecut, declarând că afirmaţiile lui Superman nu reprezintă deloc un subiect lipsit de importanţă.

"Este drept că e o revistă de benzi desenate, dar este totuşi tulburător ca Superman, care a fost dintotdeauna o legendă americană, să ne spună acum: «Nu voi mai fi cetăţean american»", a declarat Mike Huckabee pentru postul de televiziune Fox News, cunoscut pentru poziţiile sale foarte conservatoare.

"Acest lucru face parte dintr-un fenomen mai larg: mulţi dintre americani aproape că se scuză că sunt americani", a adăugat el.

Jurnalistul conservator Bill O'Reilly a declarat tot pentru Fox News că ideea autorilor lui "Superman" a fost "incredibil de debilă".

În fluxul de editoriale şi articole postate pe bloguri care se opun deciziei luate de Superman, ultraconservatorii din grupul Tea Party au mers până într-acolo încât au afirmat că au văzut în spatele acestui "scandal" mâna preşedintelui Barack Obama.

"Superman renunţă acum la cetăţenia lui americană şi va fi un simplu cetăţean al lumii. Este foarte socialist din partea lui Superman să îşi dorească o lume socialistă cu oameni precum Obama în fruntea ei", se afirmă într-un articol postat pe blogul teaparty.org.

La rândul ei, DC Comics, editura care a publicat acest volum de benzi desenate cu Superman, a încercat să relativizeze această chestiune: "Ca personaj şi ca legendă, el întruchipează tot ceea ce este mai bun din America. Într-o scurtă poveste publicată în numărul Action Comics 900, Superman îşi anunţă intenţia de a oferi o conotaţie mondială luptei sale eterne (contra răului). Însă el rămâne, ca întotdeauna, ataşat de ţara lui adoptivă şi de rădăcinile lui de băiat crescut la ţară, în Smallville".

De fapt, identitatea lui Superman este complexă. Alter ego-ul lui "civil" este jurnalistul Clark Kent. Însă Superman este înainte de toate un "imigrant" venit de pe planeta Krypton, adoptat de o familie din Kansas.

Personajul Superman a fost descris timp de multe decenii, în revistele şi volumele de benzi desenate, ca fiind super-eroul ce are multe calităţi şi niciun defect, iar toate poveştile sale au fost prezentate în alb şi negru. Din punctul de vedere al unui anumit segment de public, eroul Superman nu este prea potrivit cu o epocă în care societatea actuală pare să prefere eroii cu morală ambiguă.

Primul lungmetraj din franciza "Superman" a fost lansat pe marile ecrane în 1978, cu Christopher Reeves în rolul principal, şi a primit un premiu Oscar pentru efecte speciale.

Următorul film din serie, intitulat "Superman: Man of Steel", va avea premiera pe marile ecrane în decembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici