Sute de specii de palmieri din întreaga lume sunt în pericol de dispariţie. Regiunile prioritare pentru conservarea lor

  • Mai mult de o mie de specii de palmieri sunt în pericol de dispariţie, potrivit unui studiu.
  • Oamenii de ştiinţă au folosit inteligenţa artificială pentru a evalua riscurile la care este expusă întreaga familie de palmieri, de la copaci înalţi până la plante căţărătoare.
  • Datele oferă o idee mult mai bună despre câte şi care specii de palmieri sunt ameninţate.
475 afișări
Imaginea articolului Sute de specii de palmieri din întreaga lume sunt în pericol de dispariţie. Regiunile prioritare pentru conservarea lor

Sute de specii de palmieri din lume sunt în pericol de dispariţie. Regiunile prioritare pentru conservarea palmierului

Palmierii sunt o familie uriaşă de plante care asigură hrană, băutură şi adăpost pentru milioane de oameni.
 
„Trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja biodiversitatea, iar acest lucru include peste o mie de specii de palmieri despre care ştim acum că ar putea fi ameninţate", a declarat conducătorul studiului, Dr. Sidonie Bellot de la Royal Botanic Gardens, Kew, Londra.
 
Ea a precizat că este nevoie de acţiuni pentru a conserva plantele pe teren şi pentru a colecta mai multe date despre acestea, ceea ce nu se poate face fără oamenii care trăiesc în regiunile în care cresc palmierii şi care folosesc palmierii zilnic, potrivit BBC.
 
Palmierii au o multitudine de utilizări, inclusiv ca culturi de bază, cum ar fi nuca de cocos, uleiul de palmier sau curmalele, sau în fabricarea de mobilier, cauciuc, ulei şi frânghii.
 
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi de riscurile de dispariţie a unor rude sălbatice mai puţin cunoscute ale palmierilor ornamentali populari sau ale palmierilor crescuţi în scop comercial.
 
Ei spun că plantele sălbatice sunt nepreţuite pentru populaţia locală, dar ar putea dispărea chiar înainte de a le fi cunoscut întregul potenţial.
 
Evaluările oficiale ale riscului de dispariţie necesită mult timp şi sunt costisitoare, ceea ce a determinat echipa condusă de Kew să investigheze învăţarea automată ca instrument.
 
Datele lor sugerează că peste o mie de specii, puţin peste 50% din palmieri, sunt ameninţate cu dispariţia.
 
„Cu ajutorul acestor previziuni, putem ajuta la stabilirea priorităţilor în ceea ce priveşte activităţile de conservare şi la direcţionarea speciilor care vor face obiectul unor lucrări de conservare suplimentare în ţările în care sunt cel mai mult ameninţate", a declarat Steven Bachman, cercetător principal în cadrul echipei de evaluare şi analiză a conservării de la Kew.
 
Echipa a desemnat Madagascar, Noua Guinee, Filipine, Hawaii, Borneo, Jamaica, Jamaica, Vietnam, Vanuatu, Noua Caledonie şi Sulawesi drept regiuni prioritare pentru conservarea palmierului.
 
Palmierii sunt cel mai reprezentativ grup de plante de la tropice şi, de asemenea, unul dintre cele mai utile, a adăugat Dr. Rodrigo Cámara-Leret de la Universitatea din Zurich, care a lucrat la studiu.
 
Studiul oferă o idee mult mai bună despre câte şi care specii de palmieri sunt ameninţate, a spus el.
 
Palmierii se numără printre cele mai importante din punct de vedere economic dintre toate familiile de plante, sute de specii sălbatice susţinând milioane de oameni din întreaga lume.
 
Aceştia furnizează materiale de construcţie pentru case şi unelte, precum şi alimente şi medicamente pentru sute de comunităţi de la tropice.
 
Potrivit cercetării, publicată în Nature Ecology and Evolution, cel puţin 185 de specii de palmieri care au o utilizare ar putea fi ameninţate în 92 de regiuni, ceea ce subliniază şi mai mult necesitatea de a proteja aceste plante.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici