Telescopul Hubble uimeşte cu o nouă imagine strălucitoare a unui roi stelar

  • Într-o imagine recent publicată de Telescopul Spaţial Hubble, acest roi globular din constelaţia Sagittarius arată ca o mulţime de bijuterii strălucitoare, împrăştiate pe o pătură de catifea neagră.
  • Clusterele globulare sunt grupuri sferice strânse de stele: bilele disco ale cosmosului.
  • Acesta este supranumit Messier 55, sau, în mod colectiv, "Steaua trandafirului de vară".
1830 afișări
Imaginea articolului Telescopul Hubble uimeşte cu o nouă imagine strălucitoare a unui roi stelar

Sursa foto: Twitter

Avantajul lui Hubble constă în vederea clară de pe orbita joasă a Pământului, ceea ce face posibilă distingerea stelelor individuale din cadrul roiurilor. Unele telescoape de pe Pământ pot distinge şi ele stelele din M55, dar mai puţine prin comparaţie. Hubble a revoluţionat înţelegerea clusterelor globulare, permiţând astronomilor să studieze ce tipuri de stele se află în interiorul lor. Oamenii de ştiinţă sunt, de asemenea, interesaţi să afle cum evoluează acestea în timp şi ce rol joacă gravitaţia în compoziţia lor.
 
Hubble a contribuit, de asemenea, la cunoaşterea aşa-numitelor "rătăcitori albaştri", care se găsesc în roiuri globulare precum acesta. Aceste obiecte şi-au primit numele pentru că au un aspect albăstrui şi par mai tinere decât alte stele din jurul lor, potrivit Mashable.
 
În anumite condiţii, stelele primesc un combustibil suplimentar care le măreşte şi le luminează. Astronomii cred că acest lucru se întâmplă atunci când o stea extrage material de la o stea vecină din apropiere sau dacă se lovesc una de alta. 
 
În cadrul lui Messier 55 se află aproximativ 100.000 de stele, fiecare vârf de ac călătorind prin cosmos timp de 20.000 de ani înainte de a ajunge la senzorii legendarului observator, administrat în cooperare de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană. Acest instantaneu reprezintă doar o parte din întregul roi, care se întinde pe 100 de ani-lumină.
 
Amestecul globular a fost observat pentru prima dată în 1752 de către un astronom francez în actuala Africă de Sud. Însă faimosul observator Charles Messier a avut probleme în a-l vedea atunci când şi-a construit catalogul de nebuloase şi roiuri stelare, probabil pentru că Messier 55 nu are un nucleu dens, iar multe dintre stelele sale sunt inerent slabe, potrivit NASA. De la observatorul său din Paris, un strat gros de atmosferă şi vapori de apă i-a întunecat vederea. El nu a înregistrat obiectul timp de încă 26 de ani.
 
Ceea ce face ca acest roi să pară sferic este atracţia gravitaţională extremă dintre stele, care le atrage împreună. Printre această grupare se află 55 de stele variabile a căror luminozitate se schimbă în timp.
 
În cursul lunii martie, mulţi astronomi amatori şi profesionişti încearcă să vadă toate cele 110 obiective cosmice din emisfera nordică înregistrate în catalogul lui Messier. Hubble le-a fotografiat pe aproape toate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici