Un grup de fani ai Joy Division vrea să cumpere casa lui Ian Curtis şi să o transforme în muzeu

Un grup de fani ai trupei Joy Division a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru cumpărarea casei în care a locuit solistul formaţiei, Ian Curtis, cu scopul de a transforma clădirea într-un muzeu dedicat grupului britanic, informează nme.com.

77 afișări
Imaginea articolului Un grup de fani ai Joy Division vrea să cumpere casa lui Ian Curtis şi să o transforme în muzeu

Ian Curtis (Imagine: captură video)

Casa cu două dormitoare din Macclesfield, Anglia, a fost scoasă la vânzare pentru 155.000 de euro, iar fanii se tem că ar putea fi cumpărată de un dezvoltator imobiliar care o va dărâma.

Clădirea a mai fost scoasă la vânzare în 2002, pentru 87.500 de euro, şi a apărut în filmul "Control", regizat de Anton Corbijn în 2007.

Ian Curtis, solistul trupei Joy Division, s-a sinucis în această clădire pe 18 mai 1980, la vârsta de 23 de ani, cu câteva zile înainte ca trupa să plece în turneu în Statele Unite ale Americii.

Un grup de fani a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a cumpăra clădirea, cu scopul de a o transforma în muzeu.

"Ian Curtis a fost la fel de important ca oricare alt membru al trupei, dar el a avut o contribuţie specială. Vocalistul şi chitaristul talentat, dar cu multe probleme, a avut o influenţă uriaşă asupra altor oameni. Recent, casa şi locul unde şi-a petrecut ultimele momente din viaţă au fost scoase la vânzare. În loc să fie cumpărată de dezvoltatori imobiliari, credem că un astfel de loc cu semnificaţii culturale legate de un om atât de important merită să fie transformat în muzeu şi într-un loc în care fanii Joy Division din toată lumea pot veni pentru a aduce un omagiu şi a afla mai multe despre Ian Curtis", a declarat Zak Davies, unul dintre iniţiatorii strângerii de fonduri, potrivit site-ului campaniei ( https://www.indiegogo.com/projects/ian-curtis-museum ).

Trupa Joy Division s-a format în 1976 în Salford, Anglia, iar primul nume al trupei a fost Warsaw. Principalii membri ai formaţiei au fost Ian Curtis (vocalist şi chitară), Bernard Sumner (clape şi chitară), Peter Hook (chitară bas şi backing vocals) şi Stephen Morris (tobe).

Joy Division a evoluat rapid de la stilul influenţat de punk pentru a-şi dezvolta un stil propriu care i-a transformat pe muzicieni în pionieri ai mişcării post-punk din a doua jumătate a anilor 1970. Primul disc la grupului, lansat independent, intitulat "An Ideal for Living", a atras atenţia unei personalităţi din lumea televiziunii, Tony Wilson. Albumul de debut, "Unknown pleasures", a apărut în 1979 la casa de discuri a lui Wilson, Factory Records, şi a fost foarrte bine primit de presa britanică, iar trupa a început să aibă tot mai mult succes.

În ciuda aprecierii din partea publicului şi a criticilor, vocalistul Ian Curtis suferea tot mai des de depresie şi avea şi o serie de probleme personale, inclusiv o căsnicie care se destrăma, el având şi epilepsie. Curtis reuşea tot mai greu să susţină concerte live şi avea des crize de epilepsie în timpul spectacolelor.

Înainte de a pleca pentru prima dată în turneu în Statele Unite ale Americii, Ian Curtis s-a sinucis, în mai 1980. Joy Division a lansat postum al doilea album, "Closer", în 1980, iar cântecul "Love will tear us apart" a devenit cântecul cel mai bine cotat în topuri al trupei.

După moartea lui Curtis, ceilalţi membri ai trupei au continuat sub numele New Order, bucurându-se de succes în rândul publicului şi al criticilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici