Un muzeu dedicat grupului ABBA, inaugurat, marţi, la Stockholm

Un muzeu dedicat grupului suedez ABBA, situat în centrul oraşului Stockholm, va fi inaugurat oficial pentru publicul larg, marţi, 7 mai.

527 afișări
Imaginea articolului Un muzeu dedicat grupului ABBA, inaugurat, marţi, la Stockholm

Un muzeu dedicat grupului ABBA, inaugurat, marţi, la Stockholm

După un film care i-a fost dedicat în 2008, un musical lansat în 1999 şi o expoziţie itinerantă - "ABBA World" -, în 2010, grupul suedez are, începând de marţi, propriul muzeu. Clădirea, situată în centrul oraşului Stockholm, pe insula Gröna Lund, în interiorul Swedish Music Hall of Fame, îşi va deschide porţile pentru public, marţi, 7 mai. Cu o zi înainte de inaugurarea oficială, capitala suedeză a fost cuprinsă de febra pregătirilor pentru acest eveniment. Autobuze, automobile şi biciclete au fost decorate cu emblema muzeului, denumit "ABBA The Museum", o denumire aleasă pentru a aduce un omagiu filmului "ABBA The Movie", lansat în 1977, informează lefigaro.fr.

În publicaţiile suedeze, reclamele promit potenţialilor vizitatori să devină "al cincilea membru al grupului ABBA", pe durata unui cântec. "Vom oferi vizitatorilor o experienţă unică", afirmă directorul muzeului, Mattias Hansson. Publicul "va putea să trăiască ceea ce membrii grupului ABBA au trăit", pe sunetul vocilor lor, a explicat conservatorul muzeului, Ingmarie Halling, referindu-se la ghidul audio instalat în muzeu, în care membrii celebrului grup suedez vorbesc despre istoria trupei.

Ideea unui astfel de muzeu, creat după modelul celui dedicat trupei The Beatles, din Liverpool, aparţine unui cuplu de antreprenori suedezi. În 2006, ei le-au vorbit despre ideea lor celor patru membri ai grupului şi au avut nevoie de alţi doi ani pentru a-i convinge. Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson şi Björn Ulvaeus au participat, fiecare în felul său, la realizarea acestui muzeu. Björn Ulvaeus prezidează consiliul de administraţie şi s-a oferit să devină chiar garantul financiar al noii instituţii.

"Aveam dubii în faţa ideii de a deveni un obiect de muzeu înainte de moartea mea (...), dar apoi am înţeles că (...) împreună noi am avut o creaţie uriaşă" şi că aceasta "este o poveste a Cenuşăresei care merită povestită", a declarat el în luna octombrie cu ocazia prezentării proiectului. "Mi-am spus: dacă nu eu, atunci cine ar fi mai bun pentru a realiza acest lucru?", a declarat muzicianul suedez pentru numărul din luna mai al revistei Kupé. Foarte implicat în acest proiect, Björn Ulvaeus a fost prezent, luni seară, la prezentarea în avanpremieră a muzeului, alături de alţi doi membri ai grupului: Anni-Frid şi Benny. Agnetha se află în Marea Britanie unde îşi promovează noul album.

Conţinutul muzeului, care are cinci etaje, oferă vizitatorilor posibilitatea de a retrăi perioada "nebună" a anilor 1970. Legendarele combinezoane cu paiete şi pantaloni evazaţi ocupă un loc central în colecţia muzeului. Vizitatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a admira numeroasele discuri de aur câştigate de ABBA şi de a înţelege mai bine mediul în care cei patru artişti suedezi au evoluat, graţie unei secţiuni dedicate studioului de înregistrări folosit de acest grup. Muzica trupei ABBA va avea, bineînţeles, un loc important.

"Trebuie să avem cea mai bună izolaţie din lume pentru a permite difuzarea de cântece diferite în fiecare cameră", a declarat, în glumă, directorul muzeului. După părerea sa, vizitatorii nu vor veni în acest muzeu pentru a reasculta piesele grupului, pe care mulţi le cunosc deja pe dinafară, ci pentru a retrăi anii de activitate ai grupului, care nu a mai apărut în formula completă pe o scenă, încă din anul 1982.

Într-o cameră consacrată celebrei piese "Ring Ring" (lansată de ABBA în 1973, n.r.) tronează un telefon din anii 1970. Patru persoane cunosc numărul acelui aparat: cei patru membri ai grupului. "A fost ideea Fridei (Anni-Frid Lyngstad) şi ea va telefona", afirmă Ingmarie Halling. Norocoşii vizitatori care se vor afla în preajmă (atunci când telefonul va suna) vor avea şansa de a putea sta de vorbă la telefon cu Anni-Frid Lyngstad sau cu unul dintre ceilalţi trei membri ai grupului.

Din 1974, grupul ABBA, care a avut o carieră de 10 ani, a vândut 378 de milioane de albume pe plan mondial. Doar Elvis Presley şi The Beatles au vândut mai multe discuri.

ABBA The Museum aşteaptă 250.000 de vizitatori în 2013. Aceştia vor putea să îşi plătească biletele doar prin cărţi de credit, plata prin numerar fiind interzisă. Pe internet, biletele (care costă 195 coroane suedeze, aproximativ 23 euro) pentru primele săptămâni sunt deja vândute aproape în totalitate.

Trupa suedeză ABBA, formată din Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus şi Anni-Frid Lyngstad, a ajuns în repetate rânduri pe prima poziţie în topurile din întreaga lume, între 1974 şi 1982. Formaţia, care s-a remarcat prin câştigarea concursului Eurovision cu piesa cult "Waterloo", în 1974, a lansat de-a lungul anilor o serie de piese devenite celebre, precum "S.O.S", "Mamma Mia", "Fernando", "Dancing Queen", "Money, money, money", "Knowing me, knowing you", "Dancing Queen", "Take a chance on me", "The name of the game", "Thank you for the music", "Gimme! Gimme! Gimme!", "The winner takes it all" şi "One of us".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici