Urşii polari sunt sărbătoriţi pe 27 februarie. Tu ce le-ai luat de ziua lor?

Urşii Polari sunt sărbătoriţi pe 27 februarie. E ideea organizaţiei Polar Bears International care încearcă să atragă atenţia asupra efectelor încălzirii globale asupra vieţii acestor animale spectaculoase.

407 afișări
Imaginea articolului Urşii polari sunt sărbătoriţi pe 27 februarie. Tu ce le-ai luat de ziua lor?

Urşii polari sunt sărbătoriţi pe 27 februarie. Tu ce le-ai luat de ziua lor?

Dintre toate speciile, încălzirea globală, pare să afeceze cel mai tare viaţa urşilor polari. Cercetătorii au stabilit că urşii polari slăbesc şi au tot mai puţini pui, iar starea lor de sănătate este marcată de topirea calotei polare. 

"Schimbările climatice din zona arctică îi afectează în mod clar pe urşi”, arată autoarea studiului publicat de Ecological Applications, Kristin Laidre. Savanta asociată Universităţii din Washington a notat faptul că urşii polari "sunt un simbol al schimbărilor climatice, dar sunt şi indicatori timpurii ai modificărilor pentru că depind atât de mult de calota de gheaţă”. 

Urşii albi sunt consideraţi o specie vulnerabilă, un nivel mai sus decât speciile ameninţate. Dacă tendinţele climatice continuă în direcţia ultimilor ani, populaţiile de urşi vor scădea. 

”Aceşti urşi trăiesc pe zone în care gheaţa se topeşte peste vară până când nu mai rămâne decât apă. Urşii din aceste zone ne oferă posibilitatea să înţelegem care sunt urmările topirii calotei de gheaţă tot mai devreme”, arată specialiştii. 

Populaţia de urşi polari din Vestul Golfului Hudson a scăzut de la 1.200 de exemplare, în 1987 la aproximativ 900 în zilele noastre.

Biologul Andrew Derocher, de la Universitatea din Alberta, estimează că ultimii urşi din Goldful Gudson vor muri în următoarele decenii. Unul dintre experţii în domeniu, Ian Stirling, afirmă că între 1980 şi 2007, femelele gestante au pierdut în medie în jur de 50 de kg din masa corporală, fapt ce a atras o speranţă de viaţă tot mai mică pentru puii de urs polar.

Printre modurile prin care publicul este invitat să marcheze Ziua Internaţională a Urşilor Polari în 2020 urmărind recentul film documentar realizat de canadieni, ”Bare Existence”. Scurt-metrajul poate fi văzut mai jos. 

La sfârşitul anului 2019, un urs polar pe care se putea citi inscripţia T-34, indicativul unui tanc rusesc din Cel De-al Doilea Război Mondial, a atras atenţia specialiştilor din întreaga lume. În cele din urmă, un grup de savanţi de la Institutul de Ecologie şi Evoluţie din Severtsov a anunţat că marcajul indică o anumită zonă în care animalul a fost găsit şi că inscripţia este realizată cu vopsea ecologică. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici