Versuri de Bob Dylan, introduse de un grup de cercetători suedezi în articole ştiinţifice

Mai mulţi cercetători suedezi au introdus pe parcursul ultimelor două decenii mai multe versuri de Bob Dylan în titlurile unor articole ştiinţifice pe care le-au publicat.

281 afișări
Imaginea articolului Versuri de Bob Dylan, introduse de un grup de cercetători suedezi în articole ştiinţifice

Versuri de Bob Dylan, introduse de un grup de cercetători suedezi în articole ştiinţifice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest concurs insolit a început atunci când doi cercetători de la prestigiosul Institut Karolinska din Stockholm au publicat o lucrare ştiinţifică despre flatulenţă, intitulată "Nitric Oxide and Inflammation: The Answer Is Blowing in the Wind", informează people.com.

"Amândurora ne plăcea Bob Dylan şi ne-am gândit că acel titlu de cântec se potrivea foarte bine cu ideea pe care noi doream să o prezentăm în titlul lucrării noastre", a explicat profesorul Eddie Weitzberg pentru publicaţia The Local.

"Concursul" insolit lansat de cercetătorii de la Institutul Karolinska a continuat şi a rămas neobservat de publicul larg până anul trecut, când un bibliotecar cu spirit de observaţie a remarcat un alt articol, publicat de alţi doi profesori de la aceeaşi instituţie, intitulat "Blood on the Tracks: A Simple Twist of Fate" - un titlu care descrie foarte puţin aspectele ştiinţifice prezentate în text, dar care include titlurile a două dintre cântecele lansate de Bob Dylan.

Bibliotecarul l-a contactat pe Eddie Weitzberg pentru a-i semnala acea coincidenţă. Savantul suedez i-a explicat că a lansat "concursul" în colaborare cu partenerul lui iniţial, John Jundberg, ca o formă de amuzament, la care au aderat ulterior şi alţi cercetători scandinavi. Concursul constă în introducerea unui număr cât mai mare de versuri de Bob Dylan în articole ştiinţifice publicate înainte de pensionarea participanţilor. Câştigătorului îi este oferită o masă la un restaurant şi, cel mai probabil, "încă o ceaşcă de cafea" (referire la titlul unei alte piese de Bob Dylan - "One More Cup of Coffee").

Un alt participant este profesorul Kenneth Chien, care a publicat recent un articol intitulat "Tangled up in Blue: Molecular Cardiology in the Postmolecular Era".

Cercetătorii suedezi spun însă că doresc să îşi păstreze şi profesionalismul: "Aici nu e vorba de lucrări ştiinţifice propriu-zise - am fi putut avea probleme din această cauză", a spus Eddie Weitzberg. "E vorba mai degrabă de articole pe care le-am scris prezentând lucrările ştiinţifice ale altor cercetători, de introducerile unor cărţi, de editoriale şi de alte texte de acest fel", a adăugat el.

"Totuşi, aş prefera să devin celebru mai degrabă pentru cercetările mele ştiinţifice decât pentru citatele din Bob Dylan. Dar, da, îmi face plăcere acest concurs", a declarat, amuzat, savantul suedez.

Bob Dylan este unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea, fiind un simbol al inovaţiei în muzică şi cultură, primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale.

Bob Dylan a câştigat numeroase distincţii de-a lungul vastei sale cariere, inclusiv 11 premii Grammy, un Oscar şi un Glob de Aur. A fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame, în anul 2000 a primit Polar Music Prize, iar, în 2012, preşedintele american Barack Obama i-a decernat Medalia pentru Libertate (Medal of Freedom).

Revista Rolling Stone l-a clasat pe Bob Dylan pe locul al doilea în topul celor mai mari 100 de artişti realizat în anul 2011 şi pe locul al şaptelea în clasamentul celor 100 cei mai importanţi muzicieni alcătuit în 2008.

În iunie, Bob Dylan a concertat la Bucureşti, în cadrul turneului mondial "Never Ending Tour".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici