Vivienne Westwood, implicată într-un caz de plagiat din cauza autobiografiei sale

Creatoarea de modă britanică Vivienne Westwood este acuzată că a plagiat mai multe pasaje din autobiografia sa, care a fost publicată recent, dintr-un volumul lansat în anul 2006 de autorul britanic Paul Gorman.

124 afișări
Imaginea articolului Vivienne Westwood, implicată într-un caz de plagiat din cauza autobiografiei sale

Vivienne Westwood, implicată într-un caz de plagiat din cauza autobiografiei sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit contactmusic.com, Paul Gorman, autorul cărţii "The Look: Adventures in Rock and Pop Fashion", o acuză pe creatoarea de modă Vivienne Westwood, în vârstă de 73 de ani, că ar fi copiat aproape cuvânt cu cuvânt pasaje din volumul lui. Gorman susţine că aceste pasaje se regăsesc în volumul autobiografic "Vivienne Westwood", apărut pe piaţă de carte britanică săptămâna trecută.

Paul Gorman spune că nu mai puţin de 29 de pasaje din cartea creatoarei de modă sunt copiate, potrivit ziarului britanic The Independent.

Autobiografia creatoarei de modă a fost scrisă în colaborare cu istoricul şi biograful Ian Keller, iar Paul Gorman spune că acest volum ar conţine şi greşeli gramaticale şi erori factuale, inclusiv afirmaţii false precum cea că Westwood ar fi venit cu ideea şi titlul pentru piesa "Anarchy in the UK" a trupei punk rock Sex Pistols.

De altfel, vocalistul trupei punk, John Lydon, cunoscut ca Johhny Rotten, s-a arătat foarte deranjat de afirmaţiile creatoarei de modă. "Vaca asta proastă susţine că ea a avut ideea pentru «Anarchy in the UK»? Câtă îndrăzneală. Ăsta e tupeu maxim. Vezi-ţi de rochiţele tale!", a spus Lydon.

"Admir reuşitele lui Vivienne, dar a fost păcălită de editorul ei cu această carte foarte prost făcută", a spus, la rândul său, Paul Gorman.

Creatoarea de modă şi reprezentanţii editurii Pan MacMillan, la care a apărut volumul, nu au comentat deocamdată acuzaţiile. Despre carte, Ian Keller a spus că este mândru pentru că spune "adevărul" despre această creatoare de modă "cu o inimă uriaşă".

Autobiografia urmăreşte viaţa acestei legende a modei internaţionale, respectiv copilăria sa în zona rurală Derbyshire, cariera şi relaţiile cu soţul său şi partenerul de afaceri Malcolm McLaren, care a fost managerul trupei Sex Pistols. Cartea prezintă şi cea de-a doua căsnicie a lui Vivienne Westwood, cu fostul său elev, Andreas Kronthal.

Cartea conţine scrisori înduioşătoare din partea celor mai apropiaţi prieteni ai creatoarei de modă, printre care se numără Pamela Anderson, prinţul Charles, activista pentru drepturile omului Shami Chakrabarti, top modelul Naomi Campbell, Jerry Hall, Bob Geldof şi Julian Assange.

Vivienne Westwood s-a născut pe 8 aprilie 1941 şi este considerată una dintre cele mai originale creatoare de modă din Marea Britanie, find renumită pentru includerea în haute couture a multor elemente preluate din stilurile modern punk şi new wave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici