Vomă de balenă, în valoare de 50.000 de euro. Cine e norocosul care s-a îmbogăţit pe seama "aurului plutitor"

Un britanic care a găsit pe plajă o piatră ciudată, galbenă şi mirositoare, a primit o ofertă de 50.000 de euro de la un cumpărător francez pentru ceea ce pare a fi "vomă de balenă rară", cunoscută şi sub denumirea de ambră, foarte apreciată în industria parfumurilor, a anunţat joi postul BBC.

6885 afișări
Imaginea articolului Vomă de balenă, în valoare de 50.000 de euro. Cine e norocosul care s-a îmbogăţit pe seama "aurului plutitor"

Vomă de balenă, în valoare de 50.000 de euro. Cine e norocosul care s-a îmbogăţit pe seama "aurului plutitor" (Imagine: www.dailymail.co.uk)

Ken Wilman se plimba cu căţeluşa lui, Madge, pe o plajă din Morecambe, din nord-vestul Angliei, atunci când aceasta s-a oprit la "o piatră mare" gri cu inflexiuni galbene, ce avea o textură ceroasă, informează AFP.

Iniţial, britanicul şi-a continuat plimbarea, dar apoi "ceva s-a aprins în mintea" sa, a relatat Ken Wilman pentru BBC. S-a întors pentru a lua acea piatră, despre care spune că ar fi ambră, o substanţă solidă produsă în intestinele caşaloţilor.

Balenele vomită uneori aceste substanţe, care plutesc în apa mării şi sunt foarte apreciate în industria parfumurilor. Ele permit într-adevăr fixarea mirosurilor volatile în parfumuri şi, deşi mirosul lor iniţial este neplăcut, după mai multe luni, ele emană un miros dulceag.

În aşteptarea testelor care vor confirma dacă piatra găsită pe plajă este într-adevăr ambră, denumită uneori "aur plutitor", britanicul a primit deja o ofertă de 50.000 de euro de la un cumpărător francez.

Ambra a fost evocată şi de Herman Melville în celebrul său roman "Moby Dick".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici