Ziua Astronomiei, marcată sâmbătă în Bucureşti şi alte trei oraşe din ţară

Ziua Astronomiei va fi marcată sâmbătă în Bucureşti, Bârlad, Târgovişte şi Timişoara, prilej cu care cei interesaţi pot lua parte la observaţiile astronomice, potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

226 afișări
Imaginea articolului Ziua Astronomiei, marcată sâmbătă în Bucureşti şi alte trei oraşe din ţară

Ziua Astronomiei, marcată sâmbătă în Bucureşti şi alte trei oraşe din ţară

Ziua Astronomiei este una de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observaţii astronomice din mijlocul parcurilor, demonstraţii şi alte activităţi.

Observatorul Astronomic sărbătoreşte Ziua Astronomiei în fiecare an, printr-o seară în care intrarea în Observator este gratuită. De asemenea, orarul instituţiei se prelungeşte mult în noapte, iar membrii Astroclubului Bucureşti ies cu telescoapele în parc.

În acest an, sâmbătă, de Ziua Astronomiei, membrii Astroclubului Bucureşti vor merge între orele 17.00 - 22.00 pe esplanada Băneasa Shopping City, unde se vor desfăşura o serie de activităţi specifice acestui eveniment.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii proiectului LaStele.ro vor organiza o serie de evenimente dedicate Zilei Astronomiei. Astfel, astronomii amatori din Bucureşti invită publicul în Parcul Herăstrau (zona Foişor-Expo Flora) la o seară de observaţii astronomice prin telescop. Începând cu ora 20.00, astronomii aşteaptă publicul cu două telescoape prin care pasionaţii vor putea vedea Luna, planetele Jupiter şi Marte, precum şi alte obiecte cum ar fi stelele duble. Astronomii vor răspunde celor interesaţi la întrebări despre Univers.

Observaţiile astronomice sunt gratuite şi vor avea loc doar dacă va fi cerul senin.

Pe de altă parte, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad aşteaptă publicul, sâmbătă, de la ora 9.30, în faţa teatrului pentru a observa Soarele. La 11.30 va fi organizată o conferinţă la sediul muzeului, iar de la ora 21.00 vor avea loc observaţii astronomice din zona parcului din Bârlad.

La Târgovişte, Societatea Astronomică Română de Meteori va organiza observaţii cu publicul în Piaţa Tricolorului, sâmbătă, începând cu ora 19.00.

Totodată, Astroclubul Antares organizează Ziua Astronomiei la Observatorul Astronomic din Timişoara, sâmbătă, începând cu ora 19.00 şi până la miezul nopţii.

De asemenea, sâmbătă, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) va lansa concursul online "Ziua Astronomiei". Aflată la cea de-a cincea ediţie, competiţia are ca scop promovarea acestei ştiinţe în rândul tinerilor. Temele abordate sunt menite să atragă elevii şi studenţii cu vârste de până la 26 de ani către studiul astronomiei, iar premiile oferite an de an includ telescoape, laptopuri, enciclopedii, DVD-uri cu documentare şi abonamente la reviste de ştiinţă.

Tema de anul acesta a concursului este "Astronomie - trecut, prezent şi viitor", iar pentru a participa concurenţii trebuie să înscrie pe site-ul www.ziua-astronomiei.ro un eseu de maximum trei pagini, care să prezinte istoria astronomiei şi să cuprindă aspecte precum descoperirile importante şi continuitatea lor, cele mai importante momente din istoria universului şi succesiunea lor, cele mai importante figuri din astronomie şi astrofizică, exemple de astronomie în spaţiul cultural (filme/cărţi), oportunităţi de viitor în domeniul astronomiei şi detalii despre pasiunea personală pentru astronomie. Pasionaţii de astronomie se pot înscrie la concurs în perioada 10 - 30 mai.

Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Astronomiei.

Mişcarea a început în California (SUA) în 1973, când astronomul amator Douge Berger (preşedintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis ca decât să invite oamenii să vină la o seară de observaţii astronomice într-un loc îndepărtat de oraş, mai bine ar fi ca întregul club să coboare cu telescoapele în mijlocul oraşului şi să arate obiectele cereşti publicului trecător.

La ora actuală, Ziua Astronomiei este sărbătorită de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii şi alte instituţii de profil din întreaga lume.

În România, Ziua Astronomiei a fost organizată pentru prima oară de Societatea Astronomică Română de Meteori, primele manifestări datând cel mai probabil din anul 2003.

În prezent, Ziua Internaţională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA. Şi, pentru că Universul este grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna.

De obicei, săptămâna din care face parte Ziua Astronomiei poartă denumirea de Săptămâna Astronomiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici