Ziua gafelor: Funeriu s-a adresat lui Radu Moraru şi lui Cristoiu cu formula "domnu' Turcescu"

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a gafat de două ori, marţi seară, la 10 TV şi la B 1 TV, adresându-se lui Radu Moraru şi apoi lui Ion Cristoiu cu formula "domnu' Turcescu", aceasta după ce, în prima parte a zilei, afirmase în Senat că substantivul "coleg" este de gen neutru, stârnind critici.

2246 afișări
Imaginea articolului Ziua gafelor: Funeriu s-a adresat lui Radu Moraru şi lui Cristoiu cu formula "domnu' Turcescu"

Ziua gafelor: Funeriu s-a adresat lui Radu Moraru şi lui Cristoiu cu formula "domnu' Turcescu" (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Ministrul a fost invitat marţi seară la 10TV, în emisiunea lui Radu Moraru, pentru a prezenta starea Educaţiei şi pentru a-şi explica gafa - după cum gazdele au titrat la un moment dat pe burtieră - numai că ministrul Funeriu a gafat din nou, confundându-l pe Radu Moraru cu Robert Turcescu, scrie gandul.info.

"Deci domnu' Turcescu..." a început plin de elan Daniel Funeriu. N-a continuat fraza pentru că publicul a început să râdă, iar moderatorul a avut o clipă de stupoare. Când şi-a dat seama de gafă, Funeriu s-a ridicat în picioare şi i-a întins mâna gazdei. "Editaţi, editaţi!..." a mai reuşit să spună ministrul, adresând o vagă rugăminte cuiva din regia de emisie, relatează gandul.info.

Ajuns, o jumătate de oră mai târziu, în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV, ministrul Educaţiei a fost întrebat despre confuzia pe care a făcut-o cu o oră înainte, în emisiunea lui Radu Moraru.

"Eram în emisie, m-am uitat la ceas şi stiam că trebuie să vin la domnul Turcescu şi i-am spus astfel. M-a taxat imediat şi mi-a spus «domnul ministru Andronescu»", a povestit Funeriu. Atmosfera s-a destins după câteva minute şi atunci ministrul Funeriu a făcut aceeaşi greşeală, adresându-i-se lui Ion Cristoiu la fel cum i se adresase lui Radu Moraru: "Domnu' Turcescu...". Ion Cristoiu a precizat: "Turcescu este el...". Robert Turcescu şi-a pus mâinile în cap, iar Funeriu a conchis : "Azi e ziua gafelor", informează sursa citată.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a fost criticat, marţi, în plenul Senatului de mai mulţi parlamentari pentru comportamentul său în faţa acestei Camere, dar şi pentru greşelile gramaticale făcute în timpul intervenţiei sale, cea mai gravă fiind afirmaţia conform căreia "în Dicţionarul explicativ al limbii române, cuvântul «coleg» este neutru".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici