A börtönkörülmények javítását kéri az ANP szakszervezete a kormánytól

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Parancsnokságán (ANP) működő Omnia szakszervezet azt kéri a kormánytól, ültesse gyakorlatba a börtönökben uralkodó körülmények javítását célzó intézkedéseket, és utaljon ki újabb összegeket erre a célra.

33 afișări
Imaginea articolului A börtönkörülmények javítását kéri az ANP szakszervezete a kormánytól

A börtönkörülmények javítását kéri az ANP szakszervezete a kormánytól

„A bűnözőknek nyújtott jogtalan előnyök nem oldják meg a börtönök problémáit. Ezek az intézkedések újfent bizonyítják, hogy létezik egy rejtett tendencia, a megválasztott tisztségviselők pedig nem tisztelik sem az igazságszolgáltatást, sem a bűntettek áldozatait. Nem meglepő módon ha ugyanazokat az »európai standardokat« alkalmazzuk, amelyeknek alapján a törvényhozók nemrég a fogva tartás minőségét értékelték, megállapíthatjuk, hogy Romániában a szabad emberek legalább annyira rossz körülmények között élnek, de ez a jelek szerint nem bír ugyanakkora fontossággal a parlament és a kormány számára. Elég román él olyan lakásban, amelyben nincs meg legalább négy négyzetméternyi tér minden családtagnak, és nem engedhetik meg maguknak, hogy megfelelő mosdóhelyiséget alakítsanak ki maguknak, fáznak a saját házukban, beázik a tető, penészes a fal. A parlament nem találta helyénvalónak, hogy az ilyen körülmények között leélt életeket kompenzálja” – áll a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Parancsnokságán (ANP) működő Omnia szakszervezet pénteki sajtóközleményében, amelyet a MEDIAFAX-nak is eljuttatott.

A szakszervezet figyelmeztetett: a börtönkörülmények csak azt követően váltak fontossá, hogy politikusok és üzletemberek ellen születtek ítéletek, holott a tényállás addig is ismert volt, az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig már 2012-ben figyelmeztetett arra, hogy precedensértékű döntés várható.

„Sajnos a bíróság nem ítélhet senkit szegénységre, hogy a parlament egyáltalán számításba begye ennek a problémának a sürgős megoldását. Következtetésképpen újra felszólítjuk a kormányt, tegye azt, amit a felelős kormányzás elve megkövetel: ültesse gyakorlatba azokat az intézkedéseket, amelyek direkt módon érintik a börtönkörülmények javítását, és utaljon ki újra összegeket erre a célra. Másfelől üdvözöljük azt a módosítást, amelynek köszönhetően több napot számíthatunk letöltöttnek azoknak a fogvatartottaknak az esetében, akik dolgoznak, a jövőre nézve pedig azt javasoljuk, hogy minden potenciális munkaadó, aki ilyen munkaerőt alkalmazna, kapjon adókedvezményt, hogy minél több fogvatartottnak biztosíthasson munkahelyet” – áll még a közleményben.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici