Aláírta Johannis azt a törvényt, amely az új kis- és közepes vállalkozások indítását ösztönzi

Kihirdette Klaus Johannis államfő pénteken az új kis- és közepes vállalkozások indítását ösztönző, 2017/10-es számú sürgősségi kormányrendeletet – jelentette be az államelnöki hivatal.

23 afișări
Imaginea articolului Aláírta Johannis azt a törvényt, amely az új kis- és közepes vállalkozások indítását ösztönzi

Aláírta Johannis azt a törvényt, amely az új kis- és közepes vállalkozások indítását ösztönzi

A Start-up Nation elnevezésű programot, amelyen keresztül maximum 200 000 lejes (csaknem 44 000 eurós) vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az államtól az induló kis- és közepes vállalkozások (KKV-k), április 25-én hagyta jóvá a képviselőház. A támogatást a 2017. január 30. után indított cégekre lehet igényelni. Nem jogosult a támogatásra az a vállalkozó, akinek a programba beírt cégen kívül idén vagy tavaly még volt részvénye másik, ugyanazon a területen működő cégben.

A Start-up Nation keretében támogatott vállalkozóknak kettő helyett elég csak egyetlen munkahelyet biztosítaniuk, amelyet az eredeti törvényjavaslattal ellentétben nem három, hanem csak két éven át kötelesek fenntartani.

Az ipari bizottság a módosítást azzal indokolta, hogy miután 2017–2020 között nőni fog a minimálbér, két alkalmazott három éven át történő foglalkoztatása 159 600 lejébe kerülne egy vállalkozónak, ami a projektre fordított befektetési alap drasztikus csökkenését jelentené – derül ki az alsóház jelentéséből.

A program ugyanis úgy működik majd, hogy megtérítik a vállalkozók által elvégzett befektetések árát.

A programban a termelési, az IT és a kreatív szektor lesz előnyben, ezeknek több pontot adnak az elbírálásnál, mint a szolgáltatóiparnak és a kereskedelemnek. Ugyanakkor azok is több pontot kapnak majd, akik frissen végzetteket vagy munkanélkülieket foglalkoztatnak.

Romániában az összes vállalkozás 99 százaléka KKV, ezek állítják elő a hazai össztermék (GDP) 60 százalékát, és ezek foglalkoztatják a munkaerő 60 százalékát.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici