Arad megye: kétszer több gyermeket oltottak be kanyaró ellen

Visszaesett Arad megyében a kanyaróval fertőzöttek száma, miközben kétszer több személy kapta meg a mumpsz-, kanyaró- és rózsahimlőellenes oltást (MMR/ROR), mint egy évvel korábban, főként amiatt, hogy a szülők megijedtek, amikor látták, hogy gyerekek vesztették életüket a járvány miatt.

24 afișări
Imaginea articolului Arad megye: kétszer több gyermeket oltottak be kanyaró ellen

Arad megye: kétszer több gyermeket oltottak be kanyaró ellen

De az orvosok is kampányszerűen oltották be a kiskorúakat, akiket korábban nem immunizáltak.

Az Arad megyei közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint 2017 első negyedévében csaknem 4400 személyt oltottak be az MMR-oltással, 2016 azonos időszakában pedig mintegy 2000 személyt immunizáltak.

2016 folyamán viszont nagyon megnőtt a kanyaróval fertőzöttek száma, elhalálozások is voltak, ami megijesztette a szülőket, így beleegyeztek, hogy beoltsák gyermekeiket.

Ugyanakkor januártól kampány indult, hogy pótolják azoknak a 9 évesnél kisebb gyermekeknek az oltását, akik korábban ezt nem kapták meg.

„Az első negyedévben összesen 4391 oltást adtak be, s jelenleg is zajlik a 9 hónap és 9 év közötti gyermekek oltási kampánya. 2016 első három hónapjában 1995 gyermeket oltottak be. Valóban látszik, hogy sokan pótolták az elmaradt oltásokat” – nyilatkozta a MEDIAFAX-nak Mihaela Cîţu, az Arad megyei közegészségügyi igazgatóság szóvivője.

Visszaesett a kanyarós megbetegedések száma is. Januárban 109, februárban 105, márciusban 123 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, áprilisban viszont csak 53 eset volt.

Az Arad megyei sürgősségi kórház fertőzőbeteg osztályán jelenleg 13 kanyarógyanús gyermek fekszik.

Az Arad megyei közegészségügyi igazgatóság 6620 MMR-oltást kért az egészségügyi minisztériumtól.

Amióta a kanyarójárvány felütötte a fejét, Arad megyében eddig 837 beteget regisztráltak, ezzel a megye országos viszonylatban a harmadik helyen áll.

2016 folyamán öt személy vesztette életét a kanyaró miatt.

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint 2017-ben április végéig összesen 23, a kanyaróhoz köthető elhalálozást jegyeztek.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici