Bodog: Olyan keretszerződést akarunk, ami csökkenti a bürokráciát a háziorvosok számára

Az egészségügyi miniszter csütörtökön az mondta, a hamarosan megkötendő keretszerződés csökkenteni fogja a bürokráciát mind a háziorvosok, mind a kórházak számára. Az orvosok gyakran panaszkodnak arra is, hogy az egészségügyi kártyák rendszere sokszor leáll.

52 afișări
Imaginea articolului Bodog: Olyan keretszerződést akarunk, ami csökkenti a bürokráciát a háziorvosok számára

Bodog: Olyan keretszerződést akarunk, ami csökkenti a bürokráciát a háziorvosok számára

„Rugalmas, áttekinthető keretszerződést szeretnénk, ami csökkentené a bürokráciát nemcsak a háziorvosok, hanem a kórházak esetében is. Tárgyalok majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökével is, ugyanakkor felkértem a háziorvosokat, vegyenek részt az új keretszerződés kidolgozásában, illetve nevezzenek ki egy képviselőt, például egy nyugdíjas háziorvost, akit kinevezek az egészségügyi minisztérium tiszteletbeli tanácsadójának és a CNAS igazgatótanácsi tagjának” – magyarázta el az egészségügyi miniszter, Florian Bodog.

Mint kifejtette, a bürokráciát leszámítva a háziorvosoknak az egészségügyi kártyák informatikai rendszerével is problémáik vannak.

„A háziorvosoknak sok problémával szembesülnek. A legtöbb gondot az orvosi ellátás bürokratizálódása jelenti, a háziorvosoknak rengeteg papírt kell kiállítaniuk, holott elektronikus vényrendszerünk van, elektronikus levelek vannak, mégis mindent ki kell nyomtatni, mindent fel kell dolgozni. A háziorvosok gyakran panaszkodnak arról is, hogy a kártyarendszer gyakran leáll, emiatt offline kell dolgozzanak, akkor is, ha ők mennek ki a beteghez. Olyan is van, hogy a biztosítottat nem azonosítja helyesen a rendszer, ami miatt előfordult, hogy a háziorvosnak pénzt kellett visszaadnia” – mondta el Florian Bodog a Háziorvosok Napjának alkalmából tartott rendezvényen.

A háziorvosok szerint az általános egészségügyi panaszok 70 százaléka megoldható általuk. Romániában csak 12 000 háziorvos van, vagyis az országban dolgozó összes orvosnak csak mintegy harmadát teszik ki. Az arány pedig egyre csökken, hiszen a friss végzősök nem választják ezt a szakirányt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici