Florian Bodog: lehet szó iskolai oltásokról, de ez érzékeny téma

Florian Bodog egészségügyi miniszter azt mondta, számításba veheti annak a lehetőségét, hogy újra bevezessék az iskolai oltásokat, de ez érzékeny kérdés, mert a gyermekek egészségügyi állapotát és előzményeit a háziorvos ismeri. A kormányfő a szükséges oltóanyag-mennyiség biztosítását kéri.

20 afișări
Imaginea articolului Florian Bodog: lehet szó iskolai oltásokról, de ez érzékeny téma

Florian Bodog: lehet szó iskolai oltásokról, de ez érzékeny téma

Florian Bodog azt mondja, a kormányban számba veszik annak a lehetőségét, hogy újra az iskolában oltsák be a gyerekeket, ugyanakkor oltási kampány elindításáról is szó van.

„Amikor én gyerek voltam, minket az iskolában oltottak be. Ezt a lehetőséget is számba vesszük, de a téma elég érzékeny, mert a gyermek egészségügyi állapotával a háziorvos foglalkozik” – mondta az egészségügyi miniszter. „Már átküldtünk egy üzenetet az Országos Audiovizuális Tanácsnak (CNA), amit valószínűleg minden tévécsatorna sugároz majd. Ugyanakkor készülőben van egy igen intenzív kampány minden, a jövőben elindítandó oltási program kapcsán. Jelenleg, mint tudják, készülünk a pneumococcus elleni vakcina beszerzésére” – magyarázta a tárcavezető.

A minisztérium az oltásokról szóló törvényben akár azt is előírhatja, hogy, több uniós országhoz hasonlóan, kitiltsa a beoltatlan gyerekeket az iskolából.

„Magam is tudomásul vettem az olaszországi egészségügyi miniszter döntését, amely szerint a beoltatlan gyerekek nem vehetnek részt az államilag finanszírozott oktatásban. Ez némiképp megegyezik az általunk javasolt oltástörvénnyel. Ezt már Franciaországban alkalmazzák, látjuk, hogy Olaszországban is pont a kanyarójárvány miatt hozták ezt a szabályozást” – mondta el Florian Bodog.

Sorin Grindeanu miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mielőtt szankciókat helyezünk kilátásba, biztosítanunk kell a szükséges oltóanyag-mennyiséget.

Mint fogalmazott, azt, hogy a kanyaró 26 gyerek halálát okozta, vészjelzésként kell értelmeznünk, és „rá kell ébrednünk a valóságra”, hozzátéve: „az Európai Unióban biztosan nem történik ilyesmi”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici