Nem kerül végszavazásra az alkotmány módosítását célzó polgári kezdeményezés

A képviselők kedden megszavazták, hogy lekerüljön a napirendről a végszavazás az alkotmány módosítását célzó polgári kezdeményezésről. Ezt Marcel Ciolacu szociáldemokrata párti (PSD) honatya kérte, aki szerint a javaslatot a két ház közös házbizottsága elé kell küldeni.

16 afișări
Imaginea articolului Nem kerül végszavazásra az alkotmány módosítását célzó polgári kezdeményezés

Nem kerül végszavazásra az alkotmány módosítását célzó polgári kezdeményezés

„Azt javasolom, hogy alkotmány módosítását célzó törvénytervezet ne szerepeljen a mai végszavazási listán, az kerüljön a két ház közös házbizottsága elé, hogy megállapítsák, fennáll-e hatáskörbeli ellentét a két ház között, miután a kezdeményezést a szenátushoz nyújtották be, a felsőház plénuma azonban megmagyarázhatatlanul úgy határozott, hogy a képviselőház legyen az első megkeresett testület. Semmiféle törvényi vagy alkotmányi érv nincs, ami ezt szentesítené” – érvelt javaslata mellett Ciolacu, emlékeztetve, hogy a polgári kezdeményezést 3 millióan látták el kézjegyükkel.

A PSD frakcióvezetőjének javaslatát 139 támogató- és egy ellenszavazattal, két tartózkodás mellett elfogadták.

A polgári kezdeményezés elfogadásához különben 219 voksra lett volna szükség (a képviselők kétharmada), de amikor arról szavaztak, hogy levegyék a napirendről, alig 142 voksot számláltak. Mindkét házban kétharmados többség kell az alkotmánymódosítás elfogadásához.

A polgári kezdeményezés a 48. cikkely 1. bekezdésének módosítását szorgalmazza, hogy ezentúl az álljon benne, hogy a családot egy férfi és egy nő szabad elhatározásból alapítja.

A kezdeményezést hétfőn cikkelyenként elfogadta az alsóház plénuma.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici