Predoiu (PNL): politikai alku része az anyanyelv-használati küszöb csökkentése

Bírálta Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője a PSD-ALDE és az RMDSZ közötti, az anyanyelv-használati küszöb csökkentéséről szóló tárgyalásokat, mondván, nem a kisebbségek védelmének erősítéséről, mindössze egy politikai „csereberéről” van szó.

74 afișări
Imaginea articolului Predoiu (PNL): politikai alku része az anyanyelv-használati küszöb csökkentése

Predoiu (PNL): politikai alku része az anyanyelv-használati küszöb csökkentése

„Visszaélésnek vagyunk ma tanúi a parlamentben, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) követ el Románia érdekeivel, a parlamentiség eszményével, sőt, a kisebbség és többség békés együttélésének eszményével szemben, Minősíthetetlen ez a gesztus a parlamentet megillető tisztelet ellen. Minősíthetetlen, amit ez a törvénytervezet javasol, amit láttam, és ami továbbra is ennek a csereberének a tárgya, amellyel az alapvető emberi jogokat, a kisebbségek védelmének standardjait tiporják lábbal” – nyilatkozta Cătălin Predoiu PNL-s képviselő annak a törvényjavaslatnak a kapcsán, amely szerint csökkenne az anyanyelvhasználathoz szükséges kisebbségi lakossági arány alsó küszöbe.

Cătălin Predoiu kijelentette: Románia Európa-szerte a legmagasabb szinten áll a nemzeti kisebbségek iránti tisztelet terén, hozzátéve: a PSD csupán „politikai csereberét” folytat, nem pedig ezeket a standardokat próbálja emelni.

„Határozottan felszólítjuk a PSD-t, fejezze be ezt az önkényességet. Felszólítom az RMDSZ-t is, amely nagyon jól tudja, hogy Romániában minden kisebbséginek, nemcsak a magyaroknak, minden joguk megvan. Ami sok, az már árt, és kérem őket, ne feszítsék a húrt, nehogy elrontsanak mindent, amit ennyi év alatt együtt felépítettünk az állampolgáraink javára” – fogalmazott Predoiu.

A liberális politikus szerint bár a jogi, közigazgatási és emberjogi bizottságot 18 órára hívták össze, a képviselők 40 percig vártak, „míg a PSD, az ALDE és az RMDSZ mellettük alkudozott azon a csereberén, amelyet a PSD azért szeretne nyélbe ütni, hogy Dragnea megtarhassa hatalmát a PSD-ben és a parlamentben”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici